Ingen garanti för säker förlossning i Kalmar

Sanna ,

I juni föds mitt andra barn, på ett eller annat sätt kommer bebisen en dag bestämma sig för att komma ut. Då min första förlossning gick oerhört fort hoppas jag hinna till sjukhuset när det är dags

Men som det ser ut i Kalmar nu verkar det inte vara någon garanti för en säker förlossning i alla fall.

Årets första månad och redan blir kvinnor med vattenavgång motade i dörren på förlossningen. Man erbjuds "sitta ner och vänta" när man söker akut för blödningar och sex timmar senare får man kanske träffa den enda jourläkaren på plats som delas mellan förlossning och gynmottagningen.

På mödravården råder samma förvirrade tillstånd. Alla föräldragrupper är omedelbart inställda på grund av att det saknas resurser. När jag oroligt ringer och ber om en tid till min barnmorska får jag höra att hon har tid för mig om en månad. En månad! Att det inte finns privata aktörer som kan reda upp den här pinsamt dåligt skötta mödravården i Kalmar län är för mig ett mysterium, så detta är en uppmaning: är du privat vårdgivare och vill ha patienter köandes utanför dörren så satsa på mödravård. Vi kommer!

Politiker vart håller ni hus? Hur försäkrar ni att det är tryggt att vänta och föda barn i Kalmar län? Just nu känns mitt eget badrumsgolv som en mer trolig plats för mitt barns födsel i juni än förlossningen på Kalmar lasarett. Ska det verkligen vara så?