Höj golvet i a-kassan!

Reagera Artikeln publicerades

Nästan fyra av tio arbetslösa får vare sig arbetslöshetsersättning eller aktivitetsstöd.

Istället får dessa 140 000 personer ofta söka sig till socialbidrag. Vår arbetsmarknadsminister Hillevi Engström, liksom andra ansvariga politiker, måste ta tag i problemet. En anledning till att så många står utanför är att de överhuvudtaget aldrig etablerat sig på arbetsmarknaden. Det handlar inte bara om nyanlända invandrare, utan också om många som är födda i Sverige, om utlandsfödda som länge bott i Sverige och om ungdomar.
I grund och botten måste lösningen stavas jobbskapande. Antalet jobb i den privata sektorn var ungefär samma år 1950 som år 2005. Trots att Sveriges befolkning ökade kraftigt under samma period ledde höga skatter och rigida arbetsmarknadslagar till att den privata sektorn inte växte i antal anställda. Vi kan verkligen tjäna på en politik som banar väg för ett växande näringsliv.
Frågan om utanförskapet används idag som argument för att höja de högsta ersättningarna i a-kassan. Det gynnar huvudsakligen personer med högre inkomster, och leder till minskade incitament till arbete. Däremot kan det vara klokt att höja de lägsta ersättningarna, så att familjer med lägre inkomster inte tvingas söka sig till socialbidrag. Till sist måste systemen reformeras, så att ingen längre måste vänta i flera månader på att få sin ersättning från a-kassan behandlad. Hela poängen med systemet är väl att ersättningen ska betalas ut för att ge trygghet vid arbetslöshet?

Nima Sanandaji