Glöm inte varför vi firar jul

Jan-Åke Karlsson, präst ,

Den galna julhandeln pågår för fullt. Redan i oktober fylls affärshyllor av tomtar, julmust, julgodis och julgranskulor. Julbord kan bokas och avnjutas flera veckor före jul.

I början av november säljs lussekatter, ja även fastlagsbullar. Om man fortfarande hade kunnat plocka blommor i naturen, hade väl midsommarstängerna klätts i nästa vecka för att få igång sommarhandeln i god tid. Varför ska man ta ut allt i förväg?

Julen i Sverige har blivit köpenskapens högtid. Julhandeln i fjol omsatte 70 miljarder. Det är inte fel att ge gåvor eller att äta. Men frosseriet i vårt land är enormt. Det behöver påminnas om att var sjätte människa på vår jord går ständigt hungrig.

Hela svenska folket behöver väckas och vakna upp. Många vet inte längre varför vi firar jul. Åtskilliga barn tror på fullt allvar att julen är tomtens högtid.

De flesta är lediga från jobbet den 24-26 december. Inte i första hand för att äta, umgås och dela ut paket - det kan man göra hela året - utan för att fira Kristi födelses fest.

Jesus är det största beviset på Guds kärlek. I Adams välkända och älskade julsång ”O helga natt” heter det: ”Gudamänskan till jorden steg ned! För att försona världens brott och synder, för oss han dödens smärta led.”

Vad skulle hända om du deltog i ett födelsedagsfirande utan att bry dig om festföremålet? Det skulle anses fult och ohyfsat. Det är mycket värre att fira jul och strunta i Jesus. Tag därför emot din ende räddare!

Då blir det en verklig jul, en god jul. Du får del av en glädje som räcker året om, ja, in i evigheten.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.