Glöm inte varför vi firar jul

Jan-Åke Karlsson, präst ,

Den galna julhandeln pågår för fullt. Redan i oktober fylls affärshyllor av tomtar, julmust, julgodis och julgranskulor. Julbord kan bokas och avnjutas flera veckor före jul.

Artikeln publicerades 11 november 2015.

I början av november säljs lussekatter, ja även fastlagsbullar. Om man fortfarande hade kunnat plocka blommor i naturen, hade väl midsommarstängerna klätts i nästa vecka för att få igång sommarhandeln i god tid. Varför ska man ta ut allt i förväg?

Julen i Sverige har blivit köpenskapens högtid. Julhandeln i fjol omsatte 70 miljarder. Det är inte fel att ge gåvor eller att äta. Men frosseriet i vårt land är enormt. Det behöver påminnas om att var sjätte människa på vår jord går ständigt hungrig.

Hela svenska folket behöver väckas och vakna upp. Många vet inte längre varför vi firar jul. Åtskilliga barn tror på fullt allvar att julen är tomtens högtid.

De flesta är lediga från jobbet den 24-26 december. Inte i första hand för att äta, umgås och dela ut paket - det kan man göra hela året - utan för att fira Kristi födelses fest.

Jesus är det största beviset på Guds kärlek. I Adams välkända och älskade julsång ”O helga natt” heter det: ”Gudamänskan till jorden steg ned! För att försona världens brott och synder, för oss han dödens smärta led.”

Vad skulle hända om du deltog i ett födelsedagsfirande utan att bry dig om festföremålet? Det skulle anses fult och ohyfsat. Det är mycket värre att fira jul och strunta i Jesus. Tag därför emot din ende räddare!

Då blir det en verklig jul, en god jul. Du får del av en glädje som räcker året om, ja, in i evigheten.

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Barometern Oskarshamns-Tidningen så godkänner du samtidigt våra regler.

På barometern.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på barometern.se. På tider då Barometern Oskarshamns-Tidningens webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på barometern.se

barometern.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på barometern.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Barometern Oskarshamns-Tidningen som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.