Fossilfritt men inte miljövänligt

Reagera ,

Den 3 februari läser jag, i Barometern, att transportkoncernen Alwex, och därigenom Kalmaråkeriet Widéns, numera kör på det fossilfria bränslet HVO 100.

Utan att känna till det här bränslet tänker jag först att det nog är positivt eftersom det nya klimatavtalet beskriver fossilfrihet som en förutsättning för att nå en hållbar utveckling och tvågradersmålet. Jag blir därefter bestört när jag vidare läser att HVO består av slaktavfall.

För mig är det inte längre hållbart om innehållet härstammar från köttproduktion. Att HVO 100 inte genererar koldioxidutsläpp vid användning spelar föga roll när dess ursprung varken är etiskt eller det minsta klimatvänligt. Djuruppfödning är otroligt resurskrävande och växthusgasintensivt. För mig är det orimligt att biodrivmedelsproduktionen gör sig beroende av animaliskt fett samtidigt som bland annat FN menar att konsumtionen av kött måste minska drastiskt.

Jag är numera väl medveten om att detta bränsle testas runt om i landet men jag tror inte att vi har hittat den ultimata lösningen ännu. Biobränsle är en komplicerad fråga, inte minst eftersom det i stället skulle kunna odlas mat till människor på all den yta som skövlas för detta ändamål. Så snälla, kalla inte HVO 100 miljövänligt.

Madeleine M