En regering ska ha en majoritet i riksdagen

Thomas Axelsson ,
Röstkarteller som decemberöverenskommelsen är inte demokrati, skriver dagens insändarskribent.
Foto:Henrik Montgomery / TT
Röstkarteller som decemberöverenskommelsen är inte demokrati, skriver dagens insändarskribent.

Replik på En återgång till det som fungerade den 13 januari av Tore Sandström.

Tore Sandström kommenterar min artikel från 31 december om Samarbete framför ändrad grundlag. Noteras bör att min insändare skickades in innan Decemberöverenskommelsen (DÖ) var gjord.

Min insändare handlade inte om SD, utan om viktiga avsteg från parlamentarismens grundprincip. Det vill säga att en regering ska ha en majoritet i riksdagen bakom sin politik; en av grunderna för vår demokrati.

Tore S kallar mig historielös; då är jag i gott sällskap av före detta ministrar, höga moderater, ledarskribenter och statsvetare inom och utom Sverige som tycker att DÖ är ett problem för demokratin.

Parlamentarismen var enkel att uppfylla när det bara fanns två block. Så fort det kom in en tredje spelare så skall reglerna ändras! Det funkar inte att återgå Tore S, verkligheten är en annan nu. De två blocken kan välja mellan att få till majoritet över blockgränserna eller med SD. Det är de enda två demokratiska alternativen. Röstkarteller som DÖ är inte demokrati.

DÖ är en katastrof för Alliansen, vilket kommer att bli uppenbart för alla i slutet av 2015 när nästa budget skall tas.

När det sedan gäller SD så finns de därför att väljare röstar på dem. Det kallas demokrati. Tore S säger att SD misslyckats med att argumentera för sina frågor. Lite konstigt påstående eftersom SD var valets enda stora vinnare och kommer att fortsätta växa så länge invandringspolitiken inte diskuteras seriöst. Tore S säger att övriga partier ogillar SD:s sätt att resonera. Väljarna verkar gilla det; tänk så det kan bli!

När det gäller kostnader för invandringen så rekommenderar jag docent Jan Tullbergs bok Låsningen som tillhandahåller mängder med siffror och statistik till skillnad från grundlöst tyckande och svepande formuleringar.

SD förespråkar en invandring i harmoni med våra Nordiska grannar. Är de då i strid med FN deklarationer om mänskliga rättigheter? Jag tror inte våra Nordiska grannar håller med om det.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.