Dra inte in linje 103

Sanam Makipour ,
Insändarskribenten önskar att Vicklebyborna får ha kvar sin busslinje 103 med befintlig hållplats.
Foto:Maria Alåsen
Insändarskribenten önskar att Vicklebyborna får ha kvar sin busslinje 103 med befintlig hållplats.

Öppet brev till vår landshövding Stefan Carlsson.

Jag heter Sanam Makipour och skriver i egenskap av ungdom bosatt i Vickleby på Öland och gymnasiestuderande i Kalmar. Som ni säkert är medvetna om, har ett beslut­ om att dra in en väldigt betydande busslinje (103:an) tagits. Detta leder­ till att bland annat jag kommer att få flytta här­ifrån eftersom att jag inte kommer kunna ta mig till skolan med mera. Flera pensionärer som inte kan ha körkort och som är beroende­ av bussar kommer inte kunna ha lika stor möjlighet att handla eller umgås med sina bekanta­ och släktingar. Den berömda skolan Capella­gården med dess studenter och personal är ytterligare ett exempel på folket i byn som kommer bli drabbade. Många av dessa studerande behöver fungerande bussförbindelser.

Den centrala busshållplatsen som är lättillgänglig för de flesta i byn kommer att ersättas med en vid Vicklebyskogen där ingen bor. Vägen som leder­ till den nya hållplatsen är mer än två kilo­meter från byn och det är nästan omöjligt att ta sig dit, speciellt för äldre som har svårt att gå. Den är också utan belysning, smal och utsatt för blåst, regn och snöyra på vintern.

Jag har kontaktat KLT på flera sätt men inte fått något svar. Därför vänder jag mig till er i stället. Om detta beslut genomförs kommer det drabba hela byn på många sätt. Det är inte så man bör gå tillväga om man har som mål att utveckla landsbygden. Jag hoppas att ni engagerar er i att utveckla landsbygden och det på rätt sätt. Södra Öland är ett världsarv som besöks av många människor, som oftast på vår och sommar använder buss för att ta sig tid.

Därför vädjar jag till er att vidta åtgärder som på ett eller annat sätt låter oss ha vår busstrafik kvar i byn för att ta sig till skola, jobb eller andra ställen.