Det är inte realistiskt att hjälpa alla på plats

Reagera ,

Invandringspolitik: Jimmie Åkesson, partiledare för SD, säger att vi i Sverige inte ska ta emot krigsflyktingar, utan hjälpa dem på plats.

Mitt svar till honom är:

Om du Jimmie Åkesson åker till de krigsdrabbade områdena, jobbar där, hjälper folk på plats, löser alla problem, ger flyktingar den tryggheten de behöver, stoppar krigen och hjälper människorna återvända till sina hem så lovar jag att lämna Sverige för all framtid och hjälpa dig med den uppgiften.

Om du Jimmie Åkesson tycker att folk ska vänta tills nästa bomb faller, så har du ingen aning om vad krig är.

Jag undrar hur och vad du skulle göra om det blev krig här i Sverige. Skulle inte du skydda din fru, dina barn, dina syskon, och dina föräldrar och ta dem till världens ände för att ge dem tryggheten.

Det var det mina föräldrar gjorde med mig och mina syskon. Jag flydde minst sju gånger på ett och ett halvt år för att hitta tryggheten och jag är oerhört tacksam att jag fann den trygghet i detta fantastiska land, vårt land Sverige.

Häromdagen när du var gäst hos SVT så sken ditt ansikte när du pratade om din son, och det gör du med all rätt Jimmie Åkesson, för det finns inget som ens eget barn. Barnen är det värdefullaste vi har. Men Jimmie, det är inte alla föräldrar som har den möjligheten att prata om sina barn på det sättet som du och jag gör här i Sverige. Det finns många föräldrar i just dessa områden som du vill att flyktingar ska stanna kvar i som har begravt sina barn med sina egna händer, vilket ingen förälder ska göra.

Jag har träffat föräldrar som har lämnat sitt skadade barn för att kunna rädda sina andra barn och hitta en säker plats under en sten. En pappa som jag känner tog farväl av sin elva-åriga skadade dotter. Flickan bad sin pappa att lämna henne för att skydda sina syskon. Bomber föll ständigt och han visste att dottern skulle dö. Pappan hade inget val. Han tog det svåra beslutet att lämna sitt barn i händerna på några kurdiska soldater som efter hennes död begravde henne och markerade hennes grav så att föräldrarna någon dag skulle ha möjlighet att träffa henne igen. I just den stunden tappade samma pappa bort sin andra dotter som blev kvarlämnad i ett öde område. Flickan var bara sex till sju år gammal och gömde sig bakom buskar så att de irakiska soldaterna inte skulle hitta henne. Hon räddades efter några dagar och lämnades till sina farföräldrar. Pappan hade ingen aning om var hans älskade dotter var.

Hur tror du den föräldern kände sig? Tror du dessa föräldrar just den stunden tänkte på socialbidrag i Sverige? Tror du de ville ta dina pengar ifrån dig? Nej, Jimmie Åkesson. De ville också se sina barn växa upp, ta examen, skaffa jobb, gifta sig och skaffa barn och allt det du, jag, och andra föräldrar vill ge våra barn.

Så om du vill att flyktingar ska stanna och vänta på SD:s pengar så har du fel Jimmie för SD:s pengar kan varken lindra lidandet familjerna fått utså eller få dessa barn tillbaka.

Nu ska jag berätta för dig hur man tänker och känner som flykting under de värsta stunderna under flykt. Som flykting kunde jag lägga mig på kvällen och tänka på hur det skulle kännas att leva i frihet. Fri från krig, fri från förföljelser, fri från tortyr, fri från rädsla, och fri från hat. Jag brukade blunda och flytta mig in i dessa tankar till platser där ingen kunde ta min frihet från mig och njuta av det, men det var bara tankar jag hade och friheten var långt borta.

Friheten och tryggheten ser jag inte som saker man kan köpa och sälja. Frihet och trygghet är det som människor får i den framtid jag vill forma, både i och utanför Sverige. En framtid där alla föräldrar kan se sina barn växa upp och ha ett rikt och lyckligt liv.

Hundratusentals människor har offrat och offrar fortfarande sina liv för frihet och trygghet, och där är just trygghet och frihet ovärderliga.

Kochar Ismaill Ahmad (S)