Det är dags att avskaffa monarkin

Rasmus Orsén ,

Demokrati är ett begrepp som syftar på styrelseskick där den politiska makten i en stat utgår från dess medborgare via allmänna och fria val, oftast av förtroendevalda representanter till dess parlament i en representativ demokrati.

Republikanska föreningen menar att monarki inte går ihop med demokrati eftersom rollen som statschef ärvs inom samma släkt. Statschefen ska tillsättas demokratiskt. Kompetens och duglighet i fokus. Hellre folkmassa än arvsmassa. I en monarki sitter monarken på alla. Sverige ska vara ett modernt och rakryggat samhälle. Medlemmarna i kungafamiljen saknar den grundläggande mänskliga rättigheten att styra över sina egna liv. Avskaffa monarkin är en medmänsklig fråga. Carl Gustaf Bernadotte bör vara född fri. Så är inte fallet. Hans familj bör få den frihet de har rätt till.

Befrielse åt kungafamiljen öppnar för republikanska alternativ. Debatt om nya statsskick föds. Oenighet om alternativ till arvsmonarki börjar råda. Demokratins vagga, antikens Grekland, var direktdemokrati naturligt. Alla medborgares röst i alla beslut. Enklare då än nu med en mer befolkad stat. Statschefen tillsatt med kompetens bör övervägas då det kan leda till elitism. Inte att förespråka i en modern demokrati. Kompetent och förtroendevald - inte samma sak. En tredje väg att gå är att välja statschef i fria och hemliga val, likt riksdagsval. En direkt folkvald statschef är onekligen demokratiskt.

Grundlagen Regeringsformen, den viktigaste grundlagen, inleds med att ”All offentlig makt i Sverige utgår från folket” vi måste leva upp till det. Folket bör ha makten, inte en monark på sin tron. Oberoende om Torekovkompromissen fråntar kungahuset makt ska inte en rättsstat värdera människor olika på grund av sina fäder. Alla bör ha frihet att nå sina drömmar, oavsett arvsmassa.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.