Kontrollstaten tar form

Debatt 2012-01-25 | Uppdaterad 2012-01-25

Jag röstade för en borgerlig regering som lovade mer egenmakt åt medborgarna och bättre familjepolitik, men i dag är jag desillusionerad. Alliansen har inte bara fortsatt sossarnas hårda förskolelinje utan också skärpt skollagen på ett sätt som driver svenska familjer ur landet.Föräldrar räknas knappt som barnens vårdnadshavare, utan har i praktiken delad vårdnad med staten. Det visar sig i den onyanserade arbetslinjen och en oerhört sträng skolplikt som saknar motstycke i jämförbara västländer. Endast Tyskland är värre, med sin skollag från 1938. Inget demokratiskt land har i modern tid, så som Sverige gjorde 2010, röstat bort en mänsklig rättighet; rätten till hemundervisning.

I våra grannländer finns läroplikt i stället för skolplikt. Det är kunskapsmålen som är viktiga, inte var kunskapen inhämtas. I Sverige krävs närvaro i skolbyggnaden. Närvaroplikten överskuggar allt. Endast filminspelning erkänns som skäl för frånvaro . God hälsa och kunskap är inte lika viktigt som närvaro plikt, enligt svensk skollag och politikers och skolledares ambitioner. Barnen och deras föräldrar ska lära sig veta hut. Det är kontrollstaten som tagit form.

Nyligen kunde vi läsa i Barometern om familjen Sandberg på Öland som har valt hemundervisning för barnen. Föräldrarna har tagit sitt föräldraansvar fullt ut, då skolsituationen inte var bra för barnen. De har visat sina barn att de kan lita på mamma och pappa, för de beskyddar dem mot det som gör skada och ordnar en trygg och inspirerande inlärningsmiljö hemma. Om det inte vore för myndig­heternas trakasserier gällande närvaroplikten i skolan skulle situationen fungera utmärkt; barnen har fått tillbaka sin kunskapstörst och är harmoniska och glada, har vänner och utvecklas fint.
Men myndigheterna mår inte bra, vilket är prioritet nummer ett i kontrollstaten. Politiker och rektorer far illa eftersom de tror att de äger barnen, känner deras behov och vet vad de behöver. De ligger sömnlösa och undrar hur de ska rädda de stackars barnen som inte får komma till skolan, vilket de naturligtvis får om de skulle vilja. Barnen har både mål i mun, vi har kunnat höra dem i både radio och tv, och lyhörda föräldrar som respekterar barnens önskemål.

Medan barnen Sandberg äntligen sover gott om nätterna tar de sömnlösa myndighetspersonerna till alla medel. De gör kränkande socialutredningar, vilket inte kommer att utmynna i något annat än att de finner ett välfungerande hem hos Sandbergs. Socialsekreterarna borde tycka att detta är lite obekvämt; att deras resurser i stället borde läggas på de barn som har det svårt. Vitesförelägganden skickas ut, som är helt horribla. Hur ska en vanlig familj som kämpar med sina husamorteringar kunna betala skyhöga viten – och varför? De tar större ansvar för sin familj än man kan begära, sparar pengar åt stat och kommun, och de straffas för det.

Liknande trakasserier pågår i denna stund i flera kommuner runt om i Sverige. Att hemundervisarna är förhållandevis få betyder inte att de inte finns. De är människor av kött och blod med genomtänkta och realistiska ambitioner och visioner. De är dessutom öppna för insyn i sin pedagogiska verksamhet ?–? de hemundervisar inte i hemlighet. Ett tiotal familjer har tvingats fly Sverige på grund av förföljelserna, sedan den nya skollagen trädde i kraft, och fler är på väg.

Detta är regeringens verk. Regeringen som lovade frihet och valfrihet åt medborgarna. Nu går Folkpartiets Lotta Edholm ut ännu hårdare. Hon vill ha fler tvångsomhändertaganden av barn. Hon finner sig inte i att föräldrarna är vårdnadshavare och de viktigaste anknytningspersonerna för barnen. Hon vill söndra och splittra, för barnen ska till skolan och därmed basta. Allt medan hemundervisningsformen vinner alltmer gehör, intresse och framgång i fria länder. En oerhört spännande pedagogik som ligger i linje med de senaste neurobiologiska och utvecklingspsykologiska rönen. Sverige väljer att halka efter, precis som totalitära stater alltid gjort i ett historiskt perspektiv.

Karin Yngman, Förskollärare, stödmedlem i RohusLäsarkommentarer på Barometern.se

På Barometern.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på Barometern.se. På tider då Barometerns webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på Barometern.se

Barometern.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på Barometern.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Barometern som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.

Disqus


Huvudnyheter just nu

Debatt

Debattredaktör Mats Andersson, tel: 0480- 592 66

Välkommen med debattinlägg!
Södra Långgatan 33, 391 88 Kalmar

debatt@barometern.se

Underteckna din artikel med namn och titel och kontaktuppgifter. Artiklarna bör vara max 4 000 tecken. Vill du svara på en debattartikel ska svaret vara på max 2 000 tecken.

. .Reagera

Reageraredaktionen, tel: 0480-592 44

Välkommen med insändare, bilder och videor!
Södra Långgatan 33, 391 88 Kalmar

reagera@barometern.se

Om du vill använda signatur, bifoga namn och adress ifall vi behöver kontakta dig. Kritik mot namngiven person måste undertecknas med namn. Skriv kort, högst 1 500 tecken. Redaktionen förbehåller sig rätten att stryka och redigera texter. Inskickade bidrag returneras inte.

. .


Senaste blogginläggen

Nyheter

Följ oss på Facebook och Twitter!

Missa oss inte när vi har något spännande att berätta.

Mest läst just nu på Barometern.se


Reagera

Facebook


Senaste nytt lokalt

Mest läst just nu på Barometern.se


Blogg

David Elm: Men vad höll Salzburg på med?

"Stort av Malmö FF. En riktigt bra insats gav Sveriges första CL-plats sedan Ulrik Jansson härjade på mittfältet i början av 2000-talet."

Senaste blogginläggen

Kalmar

Följ oss på Facebook och Twitter!

Missa oss inte när vi har något spännande att berätta.

Senaste nytt från TT

Nyheter

Skicka in ditt tips och dina bilder

Klicka här för att lämna tips/bild!

Län

Här går larmen i länet

Hörde eller såg du räddningstjänsten fara i väg med ilfart? Här kan du se var utryckningsfordonen är på väg.

Taggade.se

Taggade - ditt digitala träningsmagasin i sydost

Upplev mer. Stor guide till motionsloppen i hela sydostregionen. Inspirerande reportage. Tävling & träning.
Till Taggade!

logga
Logga
Bilen
Toyota Auris 1,6 5D Plus -10
Silvermetallic 5.690 mil 124.900 kr
Logga
Bilen
Chevrolet Captiva -10
Silver 6.200 mil 149.000 kr
Logga
Bilen
Citroën C4 Cactus e-HDi 92 ETG6 Feel -14
Röd/svart 5 mil 179.900 kr

Ekonomiassistent
Celekta Invest AB söker ekonomiassistent.
Arrow LÄS MER
Servicetekniker
Servicetekniker sökes omgående till Mönserås
Arrow LÄS MER
Krisberedskapssamordnare
Länsstyrelsen i Blekinge län söker Krisberedskapssamordnare.
Arrow LÄS MER
Ekonomiansvarig
JL bilar i Kalmar AB söker en ekonomiansvarig
Arrow LÄS MER
Distriktsidrottschef
Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna söker distriktsidrottschef i Blekinge.
Arrow LÄS MER
CNC- Operatör
Svennes verktygsmekaniska söker CNC-operatör.
Arrow LÄS MER
Bilplåtslagare/Skadereparatör
Toyota Verkstad söker Bilplåtslagare/skadereparatör i Kalmar
Arrow LÄS MER
Redovisningskonsulter
Ekonomibyrån i Uppvidinge AB söker redovisningskonsulter. Placering Åseda.
Arrow LÄS MER

arrow SE ALLA JOBB (48 ST.)
Arrow ANNONSERA