Bullrande snurror stör inte bara i Kvilla

Björn Wahlberg ,
De boende som vill anmäla vindkraftprojektet i Kvilla får stöd från andra delar av landet.
Foto:Leif Pettersson
De boende som vill anmäla vindkraftprojektet i Kvilla får stöd från andra delar av landet.

Fritidshusägare i Fullsjön i Jämtland har polisanmält ägarna till Ögonfägnadens vindpark. Det var när Anders Nilsson under sista helgen i september var i sina föräldrars fritidshus i Fullsjön, som han fick nog.

Det lågfrekventa ljudet är otroligt störande. Hus på landet är inte byggda för att stänga ute lågfrekventa ljud, utan ljudet tränger in i huset som då fungerar som en resonanslåda, säger han. Därför har han gjort en polisanmälan.

Kommentar från undertecknad: Vindparken är ännu inte fullt utbyggd men stör redan de året-runt boende i bygden. En trolig orsak är att vindkraftverken leder till att infraljud uppstår. Ett lågfrekvent ljud som kan bildas när flera ljudkällor blandas. Ett ljud som inte kan höras men som kan uppfattas genom skakningar i en vägg eller som ett dovt buller.

Tillsammans med det hörbara ljud, som har gett upphov till infraljudet. Infraljudet i form av pulserande lufttrycksförändringar har en större utbredning än det hörbara ljudet.

  Infraljudet kan vara svårt att mäta då uppkomsten av infraljud både är beroende av lufttemperatur, lufttryck, vindriktning och vindstyrka. Varför mätningar måste göras under en längre period.

  Infraljudet kan påverka innerörat så att människor mår dåligt. Att även djur påverkas indikeras av att vildsvinen enligt uppgift från invånarna flytt från Kvilla området. Vilket i och för sig kan ses som positivt.

  Vare sig vindkraftsintressenter eller Naturvårdsverket har tidigare velat erkänna existensen av infraljud i samband med vindkraft. Men verkliga upplevelser från berörd befolkning kan tyda på att infraljud kan uppstå under vissa förhållanden. I läkartidningen 32-33 2013 kan man läsa en rad artiklar under rubriken: Infraljud från vindkraftverk – en förbisedd hälsorisk.

  Att frågan om infraljudet kan vara politiskt känslig framgår av att en av Danmarks mest erkända forskare inom ljudområdet, professor Henrik Møller vid Aalborg Universitet, fick sparken från sitt arbete sedan han kommit fram till att vindkraften kunde åstadkomma ett för människorna ohälsosamt infraljud.

  Men oberoende av gällande normer och teorier så är det människornas verkliga upplevelser som gäller.

  Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.