Blanda inte ihop islam och muslimer

Reagera ,
Många muslimer represen­terar inte islam, menar insändar­skribenten.
Foto:Niranjan Shrestha
Många muslimer represen­terar inte islam, menar insändar­skribenten.

Jag vill inte försvara min religion utan bara rätta till den mörka bild som många har av islam som religion, och vad de islamistiska regler, som profeten Mohammed kom med, säger.

Många blandar ihop islam och muslimer. Muslimer kan vara ett namn som man använder för att beskriva att man vuxit upp i ett islamistiskt land. Men är man riktig muslim, som läser och förstår vad Allah vill att vi ska göra, eller är de muslimer på grund av att deras för­äldrar är muslimer? Många muslimer representerar inte islam.

Islams lagar och regler säger att det är förbjudet att skratta och mobba andra. Det är förbjudet att ”störa” andra människor på vägen eller gatan. Islam identifierar en muslim som den som lämnar andra i fred. Muslimen är en som bryr sig om sina grannar och tar hand om dem, respekterar dem och hjälper dem.

Ni kanske undrar om allt detta står skrivet i islam och i så fall varför dödar de varandra? Eller varför har så många blivit terrorister och hotar länder i både öst och väst?

Om vi pratar om detta från mitt perspektiv som psykolog, så kan vi säga att de extrema muslimerna, eller de som är kriminella, psykopatiska, som kallar sig själva IS, representerar aldrig islam. Det står i Koranen att vi måste respektera människor och djur. Vi får inte slå kvinnor eller barn, vi får inte argumentera emot andra troende/icke troende människor utan kunskap eller respekt. Vi måste visa vänlighet mot små och hjälpa och respektera äldre. Det står att vi inte får skada djur. Profeten Mohammed pratar om en kvinna som fick gå genom eld för att hon låste in en katt och inte matade den.

De som gör detta är inte muslimer. De kan vara psykiskt sjuka, frustrerade, besvikna människor som inte kunnat hitta eller fått hjälp från samhället. Många av dem vill hämnas för familjer utsatta för krig, för mannen som blev utsatt för övergrepp i fängelset. De har brist på pengar eller är arbetslösa. De har brist på känslor och/eller de har inte någonting att göra så de är redo att göra allting för pengar.

De är ett lätt byte för psykopater och kriminella, eller för dem som har drömmar om att kontrollera jorden, eller extrema politiker och organisationer som ger dem pengar och vapen för att nå sina förhoppningar och ambitioner och irrationella idéer.

Vi måste skilja mellan islam som religion och på muslimer. Många som följer IS, al Qaida, Alnusra och så vidare, är inte terrorister. De är offer och byten för andra med makt, som drar nytta av deras behov. De hjärntvättar dem och använder dem för att nå sina sjuka mål. Några av dem som tror att de kommer att följa goda muslimer finner efter ett tag att grupperna inte representerar islam och att de inte är muslimer. Det är inte frivilligt att lämna grupperna. Om någon vill lämna en extrem grupp som till exempel IS, blir de halshuggna. Så om vi inte öppnar dörren för dem som inte vill fortsätta i de extrema grupperna, vad ska de göra då? Vilken väg ska de ta?

Vi måste jobba tillsammans för att skydda våra barn från de extrema, sjuka, och vi måste börja detta med att öppna oss för varandra. Vi måste förstå varandra och kunna gå vidare tillsammans. Hur ska vi annars skapa fred och trygghet i världen?

Wael Ali

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.