Bättre att se möjligheterna med tiggarna

Rasmus Orsén ,
Förra veckan bestämde Mönsterås kommun att EU-migranter som slagit läger vid Netto måste flytta sig.
Foto:Eva Bergquist Andersson
Förra veckan bestämde Mönsterås kommun att EU-migranter som slagit läger vid Netto måste flytta sig.

Tiggarna kan ge oss mycket. Men alla vill inte se det.

Mats Holmerson och Bo Krantz belyser i SvD Brännpunkt 4 april att ett förbud mot tiggeri inte är helt främmande för Sverige. De menar bland annat att tiggeriet ökar när fler söker sig hit, för att samla burkar och sälja tidningar. De skriver att ett nytt parallellt samhälle etableras i Sverige. Ett samhälle som Holmer och Krantz menar måste stoppas med ett förbud mot tiggeri. Det är i så fall bättre att se möjligheterna med tiggarna.

Förbjuda tidningsförsäljning är snarare att jämföra med att förbjuda någon att jobba. Är det tiggeri att försöka sälja en tidning för pengar? Om vi ska räkna tidningsförsäljning som tiggeri måste detta jämföras med att förbjuda rollen som tidningssäljare. Utan tidningsförsäljare i samhället, eller burkinsamlare och soptömmare för den delen, skulle många jobb som finns idag försvinna från arbetsmarknaden. Inte minst bland yngre som ofta tar steget in på arbetsmarknaden genom okvalificerade försäljningsyrken.

Vi har förmågan att klaga och saknar inte sällan förmågan att hitta kreativa lösningar på problem. En sådan inställning skapar ett samhälle där enskilda grupper, som tiggare vi idag ser, blir utfrysta i det parallella samhälle som Holmerson och Krantz beskriver. Vi bör istället se möjligheten att lära av mötet med nya kulturer. Förstå dem närmare och integrera dem i samhället för att, vi med dem, ska kunna dela kunskap.

    Om tidningsförsäljning och burkinsamling är sysselsättningar som tiggare kan sysselsättas med istället för tiggeri på gatan så har man tagit ett steg i rätt riktning. Då kan vi se att samhällets mest utsatta, om ens en del av samhället, har börjat integreras i samhällsstrukturer där individen har möjligheten att arbeta för att få mat på bordet var dag. Det finns stor förbättringspotential i detta och inte minst politiker har ett ansvar att se nyttan med att dessa människor vandrar vägen från ”tiggare” till välmående ”samhällsmedborgare”.

    Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.