Avskaffa fas 3 – det bara bryter ner

/Jimmy ,

Nu är det dags att sätta ner foten, att ta upp den knutna näven ur byxfickan och slå näven i bordet.

1846 avskaffades slaveriet i Sverige, 2009 införde alliansen slaveriet på nytt i Sverige men då under namnet fas 3.

Jag har befunnit mig i fas 3 under fyra och ett halvt års tid och i början var jag väldigt hoppfull om att jag skulle bli kortvarig. Jag har insett att man inte kommer närmare arbetsmarknaden när man är i fas 3 utan längre ifrån den.

Jag behöver inte sysselsättas, det jag behöver är ett jobb, ett riktigt jobb, eller en utbildning som ger ett riktigt jobb. Och det får man inte genom fas 3.

    Jag har länge ifrågasatt varför man inte kan höja ersättningen när man är fas 3-placerad och faktiskt utför arbetsuppgifter 40 timmar i veckan.

    Varför inte göra Fas 3 frivilligt? För det har inte varit frivilligt sen det infördes, vägrar man gå till sin placering så blir man av med ersättningen.

    Hade arbetsförmedlingen varit ett företag, hade de antagligen fällts för vilseledande marknadsföring på grund av sitt namn. Idag gör arbetsförmedlingen en mängd olika saker men att förmedla jobb ligger inte på deras topplista.

    Om det är ett alternativ till förtidspension då har man lyckats, om syftet även är att bryta ner folks självkänsla och självförtroende så har man också lyckats. Jag är långtifrån samma person idag som jag var för fem, sex år sen.

    Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.