Reagera Old

Sillen hotad på julbord

Reagera Old Artikeln publicerades

Det har kommit till min kännedom att man på kommunens äldreboenden har blivit förvarnade om besparingar när det gäller den årliga jultallriken som serveras på julafton. I år blir det bara en sorts sill, mot tidigare års tre sorters sill. Förra året var det diskussion om lutfisken som då var hotad, i år är det sillen.
Den som vet lite om hur det är att bli gammal, vet att man efterhand inte längre känner av hur maten smakar i samma grad som tidigare. Jultallriken med sina speciella och starkare smaker och dofter är därför en stor glädje för de äldre. Inte minst sillen betyder mycket.
Kalmar kommun behöver alltså spara pengar. Min fråga är: Av hela kommunens samlade julbudget – skulle det inte vara möjligt att spara in på något annat, något mer onödigt?
Vår stad är vackert pyntad inför julen och det har glatt mig mycket. Man kan på många sätt känna sig glad och stolt över sin stad. Men för mig har den glädjen i år fått en bismak. Är det inte ovärdigt Kalmar att prioritera så att det är de svagaste som får betala mest när det blir nödvändigt att spara?
För mig är det en tankeställare att julhandeln varje år slår nya rekord. Detta år är antagligen inget undantag. Vi handlar för miljontals kronor; julklappar, mat och stämning. För de flesta svenskar är det självklart att julbordet innehåller allt vad man av hjärtat kan önska sig. Men så är det inte för alla.
På mitt julbord i år kommer det att finnas en sorts sill, i solidaritet med de gamla. Jag uppmanar alla Kalmarbor att göra samma sak. Och har du redan handlat dina tre sorter, kan du kanske skänka en av burkarna till något av kommunens äldreboenden.
Beate Fotland
diakon i Svenska kyrkan i Kalmar