Reagera Old

Hela bussen tystnade skamset

Reagera Old Artikeln publicerades

Att framföra sina åsikter genom att rösta på valdagen är ett sätt att förespråka förändring till det bättre men det är inte förrän man sätter dessa åsikter i praktiken som samhället verkligen kan förändras på ett rättvisare sätt.

Vårt största problem i Kalmar i dag ligger framförallt i att vi är konflikträdda, vi vågar inte säga högt ut vad vi tänker och tycker. Hur ska vi kunna förändra vårt samhälle till en rättvisare plats om vi inte vågar stå upp för våra åsikter? Och hur ska vi kunna bryta ner Sverigedemokraternas fientliga politik och vi inte vågar ta diskussionen med dem?
För två veckor sedan åkte jag bussen mellan Kalmar och Smedby och fick då ta del av en fruktansvärd bussfärd. Jag steg på vid mejeriet och noterade flera små pojkar som lekte och hade roligt med varandra. De satte sig längst bak i bussen där även två äldre män satt. Jag fann en plats till mig själv längre fram i bussen trots att bussen nästan var full.
Det kan inte ha gått mer än två minuter in på bussresan då jag hörde en av männen som satt i närheten av barnen, som var mellan 10-12 år, skrika och skälla på dem med syfte på att lära dem svenskt hyfs. Tydligen hade de båda männen stört sig på att barnen pratade arabiska med varandra. Detta fortsatte i ungefär tio minuter och ingen på hela bussen satte denna personen på plats och notera att nästan hela bussen var fylld med äldre män och kvinnor.
Jag kände mig fruktansvärd sorgsen både på grund av männen som betedde fientligt mot barnen men framförallt alla som satt bredvid och var tysta. När en av männen till slut hotade ett av barnen brast det för mig jag vände mig om och förklarade strikt för honom att han inte kan bete sig så och att det Sverige som han pratar om där man inte får prata andra språk än svenska finns inte längre, utan nu lever vi i ett multikulturellt samhälle byggt på mångfald vare sig du vill det eller inte.
Där slutade diskussionen och alla i hela bussen tystnade skamset med tanken på att de inte reagerat. För följdfrågan lyder, hur ska barnen kunna känna sig som svenskar om de inte ens finner trygghet bland sina medmänniskor? Att låta någon öppet uttrycka sig fientligt är som att tillåta det ske i vårat samhälle!
Detta år är det valår och detta år måste vi kämpa mycket hårdare mot fientligheten och allt som följer med. Vi måste våga stå upp och visa människor vad som är den rättvisa vägen och vad kärlek betyder för medmänniskan. Vi kan inte stå bredvid längre och hoppas på att nästa person ska lösa situationen som vi alla blivit satte. Kämpa mot fientligheten och för ett rättvisare samhälle!

Alexander Louhichi
Invandrare För Sverige, Kalmar