OT-sporten

Upplagt för motocrossfest

OT-sporten Artikeln publicerades

Sverigeliten på plats och förhoppningar om storpublik.
Men dagens JSM-tävling är även början på en arrangemangsraket.

Det har körts stora motocrosstävlingar på Kungseksbanan tidigare. Men när junior-SM intar Kungseksbanan i dag är det den största tävlingen som arrangerats där på länge.
– Jag har inte full koll på när det sedan arrangerades en tävling av den här digniteten här, men jag tror det var i början av 90-talet, säger Oskarshamns MSK:s ordförande Jörgen Pettersson.
Det har varit snabba ryck för föreningen. För drygt en månad sedan fick de frågan om de kunde tänka sig att arrangera JSM-tävlingarna som egentligen skulle avgjorts i Uppsala. Klubben hade förhoppningar om att få arrangemanget nästa år, men tvekade inte att tacka ja.
– Uppslutningen från våra medlemmar har verkligen varit helt fantastisk. De gör ett hästjobb och ställer upp till 110 procent. Sammanlagt kommer vi vara omkring 85 funktionärer.
Dagens tävling är inte bara den största på Kungseksbanan på många år. Det är början på något som klubben hoppas ska mynna ut i något ännu större.
– 2017 fyller klubben 70 år och då hoppas vi få arrangera senior-SM. Nu ska vi visa förbundet att vi kan göra ett riktigt bra arrangemang. Sedan hoppas vi att få arrangera junior-SM även 2015 och 2016.
Tävlingen har lockat omkring 70 deltagare.
– Eftersom att vi inte arrangerat någon sådan här tävling på länge är det många som är intresserad av att komma hit. Å andra sidan är det så att de som har 50 mil eller längre och inte har chans att komma topp tio knappast åker.
Klassen på de som dyker upp är dock mycket bra.
Bröderna Jesper och Pontus Jönsson, Sösdala MK, tillhör Sverigeeliten även på seniorsidan. De är några av svensk motocross stora framtidsnamn. Men den kanske formstarkaste av alla förare som dyker upp i morgon är Ken Bengtson, Järva MK.
– Han kom tvåa i senior-SM och då det var en norrman som vann så var han bästa svensk. Han är dessutom uttagen att representera Sverige vid lag-VM som avgörs i slutet av september. Så han är en av de bästa förarna vi har i Sverige även på seniornivå, säger Pettersson.
Förutsättningarna är alltså goda för motocross på riktigt hög nivå. Frågan är hur mycket folk det kan locka.
– Kommer det 500-600 åskådare skulle det vara jättekul. Det är svårt att sia och vädret kommer med all säkerhet att spela in också. Vi har tryckt upp 600-700 programblad och tar de slut är vi nöjda.