OT-sporten

Svenson: "Vi är marionetter i de här sammanhangen"

OT-sporten Artikeln publicerades

Björklöven och IK Oskarshamn ville båda ha en plats i J20 superelit till hösten.
Under ett telefonmöte på söndagen med ishockeyförbundet fick de ett negativt besked.

Martin Svenson, kanslichef i IK Oskarshamn, hade tillsammans med Stefan Bengtsson, hockeyallsvenskans vd, Mikael Lundström, tävlingschef på svenska ishockeyförbundet och en representant från Björklöven ett telefonmöte under måndagen.
Målet med mötet var att både Björklöven och IK Oskarshamn ska få en plats i J20 superelit till hösten.
– Vi är marionetter i de här sammanhangen. Vi har ingenting att säga till om, säger Martin Svenson sedan de båda klubbarna fått negativt besked från förbundshåll.
Bakgrunden till mötet är att vanligtvis är det bara en kvalrunda för att ta sig till J20 superelit. Den rundan spelades i helgen och Björklöven och IK Oskarshamn stod som segrare i varsin kvalgrupp. Skälet till att inte båda lagen är klara för uppflyttning är att Färjestad nästa år kommer att ha ett juniorlag i de serierna. Något som de inte haft de senaste säsongerna.
– Alla elitserielag har rätt att ha ett lag i superelit och därför blir det så här. Dessutom kan de inte åka ur serien heller.
– Det är ju ingen sportslig rättvisa i det här. Vi tappar ju grundtanken i idrott när det är så här, säger Svenson som dock inte var särskilt nedstämd över beskedet.
– Näe, det här är ju en fråga vi hade behövt diskutera tidigare. Vi la ingen vikt på det här i januari, då fanns det ju inte på världskartan att det skulle gå så här bra. Jag är oerhört stolt och rörd av vad de åstadkommit hittills. Jag är helt säker på att de är fast beslutna att besegra Björklöven nu också.
Ett annat problem som tillkommer i och med kvalspelet är den ekonomiska aspekten. Helgens kvalspel i Diö finansierades tack vare samarbetspartners, men resan i helgen till Umeå innebär ytterligare kostnader på 80 000-90 000 kronor.
– Vi får en viss del finansierat av förbundet och sedan har våra sponsorer ställt upp fantastiskt bra. Nu återstår det ungefär 40 000 att få in.
Första kvalmatchen spelas hemma på torsdag innan andra och eventuellt en tredje match spelas i Umeå under lördag och söndag. På torsdagens hemmamatch har IKO bestämt sig för att ta inträde.
– Vi kommer att ta en femtiolapp i inträde för vuxna och vår förhoppning är att det kommer mycket folk. Det var ju uppemot 700 personer i seriefinalen mot Växjö och något sådant borde det kunna komma nu med.