Vinterbad ökar väl­befinnandet

Oskarshamn Artikeln publicerades
Det ser ut som en sommardag i Stångehamn men är i själva verket den 3 november i år. Krönikören har precis tagit ett dopp i havet tillsammans med svärsonen Fredrik Kristenson, som också blivit såld på vinterbad.
Foto: Ronny Adolfsson
Det ser ut som en sommardag i Stångehamn men är i själva verket den 3 november i år. Krönikören har precis tagit ett dopp i havet tillsammans med svärsonen Fredrik Kristenson, som också blivit såld på vinterbad.

Vid 51 års ålder har jag äntligen upptäckt min talang i livet. Det har nämligen visat sig att jag är osedvanligt skicklig på att sänka ner min kropp i svinkallt vatten.

Det är en härlig känsla. Inte bara att vinterbada utan att också, för första gången i mitt liv, vara riktigt bra på något redan första gången jag gör det.

Annars brukar jag ju mest vara lite så där halvtafflig på det mesta jag åtar mig och inse att jag möjligen kan bli riktigt bra på en syssla om jag ägnar hela min vakna tid åt att träna på att bli bättre.

Men icke på detta alltså. Helt oberörd doppar jag ner hela mig i femgradigt vatten och tycker inte ens att det är kallt. Tvärtom, hela min kropp ropar efter det kalla badet och jag travar muntert iväg iförd badrock och pannlampa mest varje kväll, för att kasa ut bland stenarna och chocka blodomloppet.

Allt började med att jag träffade Lena Karlsson Björk och Birgitta Thelander i vintras för att skriva om deras passion för vinterbad. När jag halkade omkring på klipporna ute vid Stångehamn för att få till en riktigt bra bild i snögloppet blev jag lite sugen på att testa själv. Men helgerna gick och snart var det sommar och knappast svalt, vare sig i vattnet eller på land.

Men när höstrusket äntligen kom så bara fortsatte jag att ta på mig baddräkten och gå ner till havet varje kväll. För varje vecka sjönk temperaturen, från 27 grader ner till tio och nu i november kan jag meddela att det bara är fem grader i vattnet.

Och det är så skönt...

Och nyttigt kan jag avslöja. Om man googlar vinterbad dyker det upp mängder av artiklar som beskriver den kylslagna aktiviteten som rena hälsokuren. Det är en samstämmig kör av experter som menar att man blir både piggare, friskare och lite mer avstressad genom att sjunka ner i det kalla vattnet.

"Kroppen sätts ur balans och svarar med hundratals fysiologiska reaktioner", säger Karl Hultén, vinterbadare och tidigare forskare i neurovetenskap vid Karolinska Institutet, till Svenska Dagbladet

”Kylan stressar kroppen - och det är bra” konstaterar tidskriften Forskning & Framsteg där bland andra biokemisten och termobiologen Pirkko Huttunen uttalar sig.

”När man utsätter hela sig för iskallt vatten, utlöser det en stressreaktion. Det sympatiska nervsystemet aktiveras och ökar utsöndringen av det blodburna hormonet noradrenalin”, förklarar hon och påpekar samtidigt att det är viktigt att man inte fuskar utan att hela kroppen sänks ner i vattnet.

Pirkko Huttunen berättar vidare att man genom att utsätta sig i allt högre doser för den stress som ett kallt dopp innebär, så kan man även uthärda annan stress bättre. Blodcirkulationen förbättras och kroppens egna må-bra-ämnen ökar så att man blir piggare, gladare och till på köpet får ett bättre minne (vilket kan behövas).

Så jag tänker nog faktiskt fortsätta på den inslagna vägen och ta kalla bad hela vintern. Och tack Lena Karlsson Björk och Birgitta Thelander - vissa jobb kan verkligen förändra reporterns eget liv.

Trevlig helg!

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.