Vakt stal datorer från OKG – sålde dem på Tradera

Oskarshamn Artikeln publicerades

Samtidigt som skyddsvakten bevakade kärnkraftverket passade han på att stjäla ett stort antal datorer. Sedan sålde han flera av dem på auktionssajten Tradera. Nu åtalas mannen för grov stöld.

I början av juni förra året inhandlade OKG ett större antal bärbara datorer som sedan förvarades i ett förråd. Någon gång i början eller mitten av oktober upptäckte av en händelse en anställd att flera av datorerna hade försvunnit. Efter att stölderna upptäckts placerades kameror ut och via övervakningsfilmerna kunde en skyddsvakt identifieras som misstänkt.

Dagen efter att stölderna polisanmälts fick polisen ett konkret spår att gå efter. Då hade en it-säkerhetsansvarig på OKG upptäckt en av företagets stulna datorer på auktionssajten Tradera.

Annonsen ledde polisen till skyddsvaktens bostad och i samband med en husrannsakan hittade man flera av de stulna datorerna samt ett antal hårddiskar.

I det inledande förhöret nekade vakten helt till misstankarna om stölderna – men senare erkände han. Han uppgav att han haft problem med spelberoende. När det började gå kärvt ekonomiskt blev stölderna en utväg. Enligt mannen ska stölderna ha påbörjats för två år sedan.

Mycket av den elektronik som han stulit har han sålt för betydligt mindre summor än vad den var värd på Tradera.

”Det är riktiga skambud, det är riktigt låga. Det är inte värt än någonstans om man tänker på det och hamna där man är idag. Men man var så inne i problematiken, jag hade sådant tunnelseende i mitt beroende”, har vakten uppgett i förhör.

I förhören tog vakten också på sig ytterligare stölder som han gjort. Det rör sig ibland annat om cigaretter från kiosker på OKG samt om kontanter från restaurangen.

Nu åtalas han vid Kalmar tingsrätt för grov stöld. Enligt åklagaren bör brottet dömas som grovt eftersom skyddsvakten missbrukat sin ställning och förtroendet som han fått. Det sammanlagda värdet på datorerna som stulits sedan sommaren förra året uppgår till 349 000 kronor.

Dessutom åtalas en 30-årig man som misstänks ha köpt stulna datorer av skyddsvakten värda minst 20 000 kronor för häleri. Mannen nekar till brott men vidgår händelseförloppet.

OKG yrkar skadestånd av vakten med 8 500 kronor och att fem datorer som 30-åringen haft ska lämnas tillbaka. Enligt OKG ska beloppet justeras och skadeståndsanspråket väntas bli väsentligt större.

fakta

Skyddsvakt

En skyddsvakt måste vara godkänd av länsstyrelsen och har till uppgift att bevaka skyddsobjekt. Skyddsvaktens primära uppgift är att skydda objektet från obehöriga personer, sabotage, spioneri, terrorism samt grovt rån. En skyddsvakt har även rätt att på misstanke gripa någon för spioneri, sabotage, grovt rån och terrorism mot skyddsobjektet eller om personen överträder gällande förbud enligt Skyddslagen.

Källa: Wikipedia

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.