Stor skogsbrand utanför Oskarshamn: ”Inte under kontroll”

Kristdala Artikeln publicerades
Räddningstjänsten i Hultsfred fick rycka ut till Hesjön utanför Målilla efter larm om röklukt. Det visade sig vara rök från skogsbranden i Mellingerum.
Foto: Héctor Barajas
Räddningstjänsten i Hultsfred fick rycka ut till Hesjön utanför Målilla efter larm om röklukt. Det visade sig vara rök från skogsbranden i Mellingerum.

En skogsbrand härjar på ett tio hektar stort område norr om Kristdala.

Räddningstjänsten får stöd av flygvapnet med att vattenbomba branden och har uppmanat allmänheten att hålla sig inomhus.

Det blev en svettig söndag för räddningstjänsten i Oskarshamn. Parallellt med den svårsläckta branden i centrum blossade också en stor skogsbrand upp i Mellingerum norr om Kristdala.

Branden uppmärksammades av ett flyg, som sett rök vid lunchtid. Både vanliga styrkor och helikoptrar från Försvarsmakten kallades in som förstärkning.

Den brinnande ytan på tio hektar utgörs av skog, avverkad skog och ängar och branden var svår att hantera då det var torrt i marken.

Vid 19-tiden på kvällen var branden ännu inte under kontroll.

– Man är där uppe nu med nästan 40 man och sedan är Flygvapnet där med sin helikopter och personal. Man håller på att försöka jaga ifatt branden och sedan ska man börja vattenbomba, sedan får vi se om vi behöver skjuta till mer resurser under tidig morgon, säger Jonas Neldemyr.

Då bedömde Jonas Neldemyr att ingen bebyggelse var i fara. Däremot ska branden ha startat inte så långt ifrån bebyggelse, men sedan gått åt ett annat håll.

– Det är inget som finns direkt i fronten på branden, utan lite vid sidan av. Man ska informera nu via SOS, och sedan ska polisen åka ut till de ställen där det finns boenden och informera dem, säger Jonas Neldemyr.

Vid 21-tiden gick myndigheterna ut med ett viktigt meddelande till allmänheten, VMA, i vilket alla personer i området uppmanades att gå inomhus, stänga dörrar, fönster och ventilation.

– Det är för att få folk uppmärksammade på det här och för att de ska veta var de kan söka information om det, säger Jonas Neldemyr.

Samtidigt vattenbombade två helikoptrar i fronten på branden medan styrkor från Hultsfred och Oskarshamn jagade ifatt branden på flankerna för att komma ifatt mot fronten.

– Nu håller vi på att koppla upp slangsystem från en sjö så att vi slipper hantera tankbilar och så att vi har tillgång till vatten hela tiden utan avbrott. Det är för att förbereda för morgondagen då vindarna kommer att öka. Även värmen kommer att stiga då och då är det risk för att det drar iväg igen. Så det är nu under kvällen och i morgon bitti som vi har chansen att komma ifatt branden, säger Jonas Neldemyr.

Vid 9.10 på måndagsmorgonen uppgavs läget vara fortsatt oförändrat. Cirka 45 personer från räddningstjänsten i Oskarshamn, Västervik och Öland samt hemvärnet och FAK arbetar i nuläget på plats med att bekämpa branden. Vid 11.00 kommer även en helikopter sättas in för fortsatta vattenbombningar.

Varningen för allmänheten är fortsatt gällande.

– Vi kommer anpassa informationen under dagen. Det är inte så många som bor i närheten, men vi vill inte att folk ska gå ut i skogen och utsätta sig för rök och risk i onödan, säger Jonas Neldemyr.

Under söndagen hölls även ett möte med kommunens räddningstjänst där polis, Länsstyrelsen, försvarsmakten och SMHI deltog för att få en överblick över branden. Enligt Jonas Neldemyr kommer det visa sig framåt kvällen om ytterligare resurser behöver sättas in.

Texten uppdateras.