Annons

Efter snöovädret – ovanligt många hjärtstopp: ”Stor ansträngning”

Varje år sker ett stort antal hjärtstopp på grund av snöskottning. I år blev siffran för mars extra hög då mycket snö föll sent på säsongen.
Oskarshamn • Publicerad 7 mars 2018 • Uppdaterad 9 mars 2018
All snö den senaste tiden har fått till följd en rad allvarliga sjukdomsfall i länet. ”Snöskottning är väldigt ansträngande för hjärtat”, menar läkare.
All snö den senaste tiden har fått till följd en rad allvarliga sjukdomsfall i länet. ”Snöskottning är väldigt ansträngande för hjärtat”, menar läkare.Foto: Carolyn Kaster

Det visar siffror från ambulanssjukvården i Kalmar län. När någon drabbas av hjärtstopp är det i första hand ambulanspersonal som skickas ut för att rädda liv.

– Nu när det har snöat mycket har vi nått kulmen på årets siffror, säger Ove Carlström, ambulansläkare i Kalmar län.

Annons

– Jag vet också att hjärtavdelningen vid länssjukhuset i Kalmar har haft ovanligt många hjärtpatienter den senaste tiden. Det är ju inte säkert att ambulansen är inblandad i alla hjärtstopp, vissa patienter tar sig in till sjukhus på egen hand.

Under förra året, 2017, var det totalt 21 hjärtstopp i februari och mars, där 13 patienter togs vidare in till sjukhus av ambulanspersonal. Ett av dem inträffade i mars och de övriga skedde i februari. Från februari och fram till den 5 mars i år har ambulanspersonalen åkt ut på 27 hjärtstopp, där 15 personer fått åka vidare in till sjukhus.

Hela sex av dem inträffade i mars och då har månaden bara börjat. Det gör att mars månad 2018 sticker ut om man jämför med de tre föregående åren. Av statistiken kan man också utläsa att antalet hjärtstopp sköt i höjden just under vecka nio, det vill säga den vecka då länet drabbades av stora mängder snö.

– Alla hjärtstopp beror givetvis inte på snöskottning men visst är det en bidragande orsak till att siffrorna ser ut som de gör. Att skotta snö kan vara bra motion men man bör inte köra helt slut på sig, då blir ansträngningen för hjärtat för stor, säger Ove Carlström.

– Det bästa är om man kan ta skottningen i etapper.

Och är man äldre eller redan har någon form av hjärt- eller kärlsjukdom är kanske det bästa att låta bli snöskottning helt och hållet och låta snön smälta av sig själv.

Statistiken visar också att ungefär en tredjedel av patienterna som hämtas av ambulans på grund av hjärtstopp avlider på plats eller senare på sjukhus.

På akuten i Oskarshamn har man inte haft någon större belastning på grund av snöovädret.

– Nej, det har vi inte och en del av förklaringen är att vi skickar många av våra hjärtpatienter vidare till länssjukhuset i Kalmar. Har man drabbats av hjärtstopp är det vanligt att man vill kartlägga kranskärlen i hjärtat och det kan vi inte göra här i Oskarshamn, säger Per-Adolf Bergsten, verksamhetschef för akutkliniken vid Oskarshamns sjukhus.

Även andra akuta sjukdomsfall har hållit sig på en låg nivå.

Annons

– Ja, när vi hade som sämst väder hade vi väldigt få patienter på akuten. De höll sig friska och hemma istället.

Men även Per-Adolf Bergsten ser en koppling mellan hjärtbesvär och snöskottning i kallt väder.

– I den äldre generationen är det viktigt att hålla rent och snyggt framför dörren och därför kanske man ger sig ut och anstränger sig på ett sätt som man annars aldrig skulle komma på tanken att göra. Snöskottning är också en fysisk aktivitet som är extra ansträngande för just hjärtat, en slags helkroppsövning som frestar på.

Åsa A CederbomSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons