Stor oro över uteblivna bidrag för utbildningar

Oskarshamn Artikeln publicerades
Vid Novas samling på Badholmen medverkade bland andra Michael Bergquist Södra, Stefhan Rosén Fortner, Elisabeth Hedström Scania, Roger Karlsson OKG Per-Olof Svensson Scania och P-O Fahlström Regionförbundet.
Foto:Per Hammenvik
Vid Novas samling på Badholmen medverkade bland andra Michael Bergquist Södra, Stefhan Rosén Fortner, Elisabeth Hedström Scania, Roger Karlsson OKG Per-Olof Svensson Scania och P-O Fahlström Regionförbundet.

Nova fick inte statsbidrag för två utbildningar när Myndigheten för yrkeshögskolan nyligen fördelade statsbidrag. Det väcker stor oro bland flera av de större företagen i regionen.

Det framgick med tydlighet när Nova tillsammans med Teknikcollege Östra Småland bjöd in företag till en träff på Badholmen. Även riksdagsledamoten Laila Naraghi (S) medverkade under träffen.

– Vi har under många år byggt vår rekrytering på de här utbildningarna. Självklart blir det bekymmersamt om de inte får fortsätta, sa Michael Bergquist från Södra Skogsägarna.

Bakgrunden till måndagens samling var att Nova för en dryg månad sedan fick beskedet att man inte beviljats bidrag för nya kurser i produktionsteknik och till driftteknikerutbildningen. Utdelningen till Kalmar län blev över huvud taget dålig, och länet beskrivs som en "vit fläck" på Myndigheten för yrkeshögskolans Sverigekarta.

– Vi är besvikna, men vi ska självklart jobba för att kan få igenom våra nästa ansökningar. Utbildningarna betyder mycket för företagen, sa Eva Lindberg Petersson, verksamhetsledare vid Nova.

Förutom Södra fanns även OKG, SKB, Saft, Scania och redovisningsbyrån Fortner på plats för att diskutera de uteblivna statsbidragen som riskerar att drabba länet på sikt. Företagen ser en stor fara i att ungdomar väljer att flytta när de ska utbilda sig och att de sedan söker jobb på andra orter.

– Det är viktigt att visa att vi finns och en hearing med riksdagsledamöterna från Kalmar län kunde kanske vara ett sätt, sa Stefhan Rosén från Fortner.

Laila Naraghi var inte främmande för idén och lovade att ta med sig förslaget till sina riksdagskollegor.

– Jag är för att vi gör saker tillsammans och det här är något jag definitivt tar med mig, sa Naraghi som också ser med oro över att de uteblivna statsbidragen för utbildningar i Kalmar län och Oskarshamn.

– Som politiker ska vi inte påverka hur självständiga myndigeter fördelar statsbidrag. Men det man kan fundera över var i Sverige statsbidragen hamnar och om det behövs en regional fördelning. Det är i alla fall något jag vill titta närmare på, sa hon.