Kristdalabranden nu under kontroll

Kristdala Artikeln publicerades
Efter några dagars framgångsrikt släckningsarbete förklarades nu på eftermiddagen skogsbranden i Mellingerum utanför Kristdala vara under kontroll.
Efter några dagars framgångsrikt släckningsarbete förklarades nu på eftermiddagen skogsbranden i Mellingerum utanför Kristdala vara under kontroll.

Ett 40-tal brandmän bekämpade ännu på onsdagseftermiddagen branden i Mellingerum utanför Kristdala. Men branden bedöms nu vara under kontroll.

Räddningstjänsten i Oskarshamns kommun har sedan i söndags eftermiddag jobbat intensivt för att släcka branden som härjat på ett cirka 40 hektar stort område.

Fram till i tisdagskväll deltog två helikoptrar från försvaret i släckningsarbetet. De bedömdes på onsdagsmorgonen inte behövas längre och avsattes för insatser på annat håll i landet.

– Vi har haft stor nytta av att de kunnat vattenbomba från luften, men nu kunde vi inte motivera deras närvaro här längre och det gjorde att de fick ge sig iväg för att vara tillgängliga vid andra bränder, säger räddningschef Jonas Neldemyr.

Efter det ledningsmöte som hölls vid 16-tiden på onsdagseftermiddagen valde räddningsledningen att officiellt gå ut och förklara att branden nu är under kontroll.

– Släckningsinsatserna har varit framgångsrika. I dag har vi till exempel kunnat gå in med skogsmaskiner som lyft undan nedfallna träd, vilket gjorde att vi kommit ned på djupet i marken för att släcka, säger Jonas Neldemyr.

Ett 40-tal brandmän var ännu på onsdagseftermiddagen på plats för att bekämpa branden. Under torsdagen kan styrkan komma att reduceras till 25.

– Om allt går som vi hoppas just nu så räknar vi med att kunna överlämna bevakningen av området till markägaren någon gång på fredag, säger Jonas Neldemyr.