Skadegörelsen ökar – underhållet blir lidande

Oskarshamn Artikeln publicerades
Fastighetskontoret har dokumenterat skadegörelsen som omfattar allt från söndersparkade balkongräcken till vandaliserade eluttag.
Foto:privat
Fastighetskontoret har dokumenterat skadegörelsen som omfattar allt från söndersparkade balkongräcken till vandaliserade eluttag.

Kommunens kostnader för meningslös skadegörelse och rena sabotage skenar. Innan året är slut kan kostnaden komma att landa en bra bit över en miljon kronor.

Fram till 1 augusti i år uppgick fastighetskontorets kostnader för skadegörelse till 700 000 kronor. Det kan jämföras med hela 2016 då kostnaden landade på cirka 600 000 kronor.

– Man blir både arg och besviken. Risken är stor att vi kommer spränga miljonvallen och det är våra gemensamma skattepengar det handlar om, säger tekniska nämndens ordförande Yvonne Bergvall (S).

Politikerna i nämndens arbetsutskott informerades om de ökade kostnaderna vid sitt sammanträde i måndags.

Alla upprördes över både den ekonomiska redovisningen och vilken typ av skadegörelse som ägt rum vid framförallt några av skolorna i Oskarshamn.

– Det handlar om allt från ett balkongräcke som sparkats sönder vid Rödsleskolan till elkontakter som förstörts och basebollträ som kastats in i ventilationsanläggningar, säger Yvonne Bergvall och visar upp bilder på en del av skadegörelsen.

– Den som har gjort det här har utsatt både sig själv och andra för livsfara, säger Bergvall och visar bilden på ett eluttag där lösa sladdar hänger ut.

Yvonne Bergvall hoppas nu att skadegörelsen bidrar till att alla hjälp åt med att hålla ögonen öppna och rapportera när man ser något misstänkt.

Kommunen planerar även att förbättra utomhusbelysningen vid skolorna.

– Vi har även valt att utöka bevakningen vilket också lett till ökade kostnader, säger hon.

Kommunen har tidigare begärt att få sätta upp övervakningskameror vid Kristinebergsskolan och Vallhallaskolan. Men länsstyrelsen avslog ansökan.

– Vi kommer överklaga beslutet. För mig är det helt obegripligt att länsstyrelsen sagt nej med tanke på att vi även drabbats av bränder på skolorna.

Med snart en miljon i kostnader för skadegörelse och vandalisering måste tekniska kontoret dra in på annat.

– En omedelbar konsekvens blir att fastighetsunderhållet blir lidande. Vi tvingas även dra ned på planerade asfalteringsarbeten på våra vägar, säger Yvonne Bergvall.