Samtliga lås måste bytas ut

Oskarshamn Artikeln publicerades
Låsen till samtliga ytterdörrar måste bytas ut sedan en nyckel stulits. Äldreomsorgschefen Helena Steen är bekymrad men berömmer personalens insats. 2 bilder
Foto:Roger Carlsson
Låsen till samtliga ytterdörrar måste bytas ut sedan en nyckel stulits. Äldreomsorgschefen Helena Steen är bekymrad men berömmer personalens insats.

Vid helgens inbrott på äldreboendet Elefanten stals en huvudnyckel som går till ytterdörrarna. Nu måste samtliga låskolvar bytas ut. Nattetid bevakas boendet av väktare.

Under helgen var det två inbrott på äldreboendet Elefanten. Under natten till lördagen, stals en nyckel till ett medicinskåp. På lördagskvällen fick boendet påhälsning igen och då tog sig någon in i ett personalrum. Nu står det klart att en nyckel försvann vid det andra inbrottet.

– Det är en form av huvudnyckel som går till ytterdörrarna som stulits. Man kan alltså ta sig in i huset men inte in i lägenheterna. Direkt när det upptäcktes kontaktade vi Byggebo och de ska byta alla cylindrar, säger Helena Steen, områdeschef för äldreomsorgen.

I väntan på att låsen byts ut har väktare bevakat Elefanten nattetid och dessutom har kommunen satt in extra personal.

– Ingen ska kunna gå in obemärkt. Vi har sett till att ingen går in som inte har där att göra, säger Helena Steen.

I Elefanten finns totalt 73 lägenheter och samtliga som bor där har fått information om det som hänt.

– Enhetscheferna och personalen har pratat med dem och de som bor längst ner har uppmanats att hålla fönstren stängda. De i personalen som jobbat har varit helt fantastiska, det är viktigt att de äldre känner sig trygga, säger Helena Steen.

Enligt uppgifter till Oskarshamns-Tidningen arbetade kriminellt belastade personer som vikarier på Elefanten i somras. Kommunen begär inte rutinmässigt att få se utdrag ur belastningsregistret.

– Nej, inte som rutin, bara för de som ska jobba med barn. Men det är något att fundera över, säger Helena Steen.

Kostnaden för bytet av låskolvarna är oklar men det finns försäkringar. Enligt Benoni Ingelsjö, vd på Byggebo, arbetade bolaget med låsbytet under tisdagen, men man kommer att fortsätta i veckan.

Polisens utredning fortskrider.

– Vi har fått in en del tips, säger Anders Pernius, kriminalkommissarie.

Han vill dock inte kommentera uppgifterna om att personer som finns i belastningsregistret haft tillgång till lokalerna.