S vill anställa fler psykologer

Oskarshamn Artikeln publicerades

Nya lokaler, stöd via appar och snabbare hjälp. Socialdemokraterna i landstinget vill erbjuda mer hjälp till de som mår psykiskt dåligt.

 

Slottsgatans hälsocentral i Oskarshamn är ofta första instans för de mår psykiskt dåligt och söker vård för det. Kommunalrådet Andreas Erlandsson (S) samt landstingspolitikerna Yvonne Hagberg  (S) , Peter Wretlund  (S)  och Lejla Bajraktarevic  (S) vill anställa fler psykologer.
Foto: Karin Lagerström,Karin Lagerstršm
Slottsgatans hälsocentral i Oskarshamn är ofta första instans för de mår psykiskt dåligt och söker vård för det. Kommunalrådet Andreas Erlandsson (S) samt landstingspolitikerna Yvonne Hagberg (S) , Peter Wretlund (S) och Lejla Bajraktarevic (S) vill anställa fler psykologer.

Socialdemokraterna beskriver den psykiska ohälsan som en av de viktigaste folkhälsofrågorna.

Just nu pågår bygget av nya psykiatrilokaler vid länets samtliga tre sjukhus.

– Lokalerna är viktiga för en här gruppen, det betyder mycket att få komma till en fin miljö och träffa personal som trivs på sin arbetsplats, säger Yvonne Hagberg (S).

Det sker också en särskild satsning på att hjälpa barn och unga som mår dåligt genom mer resurser till skolhälsovård och ungdomsmottagningar. Unga ska också kunna få snabb hjälp via appar i mobilen.

Enligt vårdgarantin ska den som söker hjälp på hälsocentralen få hjälp inom tre dagar. För att klara trycket ska fler psykologer anställas, men det är en eftertraktad yrkeskategori och det är inte helt enkelt att rekrytera.

– Men det är oftare lättare att rekrytera ytterligare en psykolog till en hälsocentral om det redan finns en. Det är inte så attraktivt att vara ensam i sin yrkeskategori, säger Yvonne Hagberg.

Det är också viktigt med bra samverkan med kommunerna och enligt politikerna fungerar det allt bättre.

– Tidigare trätte vi om vem som skulle betala, nu ser vi det som att vi har ett problem att lösa tillsammans, säger Andreas Erlandsson (S), kommunalråd.