Rekordbonus väntar anställda inom Scania

Oskarshamn Artikeln publicerades
Scania har en stark period just nu och väntar att det håller i sig med hög efterfrågan på lastbilar.
Foto:Daniel Svensson
Scania har en stark period just nu och väntar att det håller i sig med hög efterfrågan på lastbilar.

En rekordbonus väntar de Scaniaanställda på 29 252 kronor efter rekordåret 2016.

Även 2017 ser ut att bli ett starkt år för lastbilsstillverkaren.

Vd:n Henrik Henriksson var mycket nöjd när han summerade 2016 under fredagen.

– Vi ökade med nästan 10 procent samtidigt som vi ställde om hela produktionssystemet, säger han.

Inte minst fabriken i Oskarshamn får beröm för sin del i arbetet.

– Det är den enda enheten som kör dubbla programmet med både den gamla och nya modellen och det kommer att pågå under minst hela 2017, säger presschefen Hans-Åke Danielsson.

– Det är mycket komplicerat rent logistiskt att få det att fungera. Men de har lyckats väl och har en uppskruvad produktionstakt.

I nuläget är det bara sammansättningsfabriken i Södertälje som tillverkar den nya modellen. Det är fortfarande hemligt när fabrikerna i franska Angers och holländska Zwolle ska börja med den.

Att bonusen blir rekordhög avlöses av förra årets bonus som var näst högst och slutade på 28 052 kronor. Bonusen sätts in i värdepapper och kan inte tas ut förrän om tidigast tre år, men en del har sparat bonusen under alla åren, förutom krisåret 2009, då ingen bonus betalades ut.

– De som har hängt i under alla år har nu värden på mellan 600 000 och 700 000 kronor för att förstärka sin pension med, säger Hans-Åke Danielsson.

Det var 1996 som Scania införde sitt bonussystem.

Även 2017 ser alltså bra ut för Scania i Europa när lastbilsflottan blir alltmer sliten och behöver förnyas, samtidigt som räntan är låg och bränslet billigt.

Finns det några orosmoln som kan ändra situationen?

Det finns ju en del osäkerheter som Brexit, situationen i USA och i mellanöstern som vi inte riktigt vet effekterna av säger vd:n Henrik Henriksson.

Han tror mycket på den strategi som Scania numera har att även binda upp servicedelen på lastbilarna till Scania. Det är framgångsrikt rent ekonomiskt för Scania samtidigt som driftssäkerheten ökar för åkarna.

En del bekymmer hade Scania trots allt under förra året, negativa valutaeffekter, lägre leveranser i Latinamerika och den höga investeringsnivån på grund av den nya lastbilsmodellen.

– Den nya modellen har fått ett fantastiskt mottagande och den kommer vi nu att leva med under många år.

Kommentera, dela och gilla gärna artikeln nedan.

Fakta

Scanias starka år

Scania omsatte nästan 104 miljarder kronor under 2016. Det var en ökning med 9 miljarder kronor jämfört med förra året.

81 346 fordon levererades.

Resultatet slutade på 5,9 miljarder kronor före skatt och 3,2 miljarder efter skatt. Det är ungefär hälften av förra årets resultat, men tillskrivs den stora omställningen och växelkurser.

Lastbilstillverkaren ägs av tyska Volkswagen och har 45 000 anställda runt om i världen. 15 000 av dem finns i Sverige och knappt 3 000 i Oskarshamn inklusive konsulter från bemanningsföretag.

Visa mer...