Rekommenderar vaccination mot TBE i länets riskområden

Oskarshamn Artikeln publicerades
Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare.
Foto: Montage
Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare.

Efter flera fall av fästingburen hjärninflammation TBE i norra och mellersta länet rekommenderar landstinget den som vistas i riskområdena att vaccinera sig.

Rekommendationen gäller dels ett område strax norr om Oskarshamn, dels ett område från Värlebo norrut till öster om Fliseryd samt ett område norr om Västervik.

– Min rekommendation är att man bör vaccinera sig om man vistas mycket i skog och mark i de utpekade riskområdena för TBE, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin i ett pressmeddelande.

fakta

TBE

TBE sprids via fästingar och som kan orsaka inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna. De flesta som smittas får lindriga besvär som till exempel huvudvärk och feber men upp till en tredjedel kan få bestående men i form av koncentrations- och minnessvårigheter, huvudvärk och förlamningar.

Källa: Landstinget

Visa mer...

Under förra året konstaterades sex säkra fall av TBE i länet och de senaste åren har det förekommit flera fall i de tre riskområdena. TBE har även uppträtt på andra områden i länet men då det rört sig om enstaka fall har landstinget inte kunnat peka ut fler riskområden.

Riskområdena i Kalmar län.
Foto: Landstinget
Riskområdena i Kalmar län.

För att få ett bra skydd mot TBE krävs två doser av vaccin och i grundvaccinationen ingår också en tredje spruta i februari-mars året därpå. Skyddet räcker sedan i tre år.

– Det går bra att vända sig till sin hälsocentral eller infektionsklinikens vaccinationsmottagning vid Länssjukhuset i Kalmar. Fördelen med att vaccinera sig på en sjukvårdsmottagning är att vaccinationen registreras i patientjournalen. Den enskilde får själv betala för vaccinationen, säger Lisa Labbé Sandelin.

Förra året insjuknade cirka 400 personer i TBE i Sverige.