Personal söks för att utveckla biokraftverk

Oskarshamn Artikeln publicerades
Katharina Hultgren, Atrinova, Lucas Lodge, arbetsförmedlingen, och John Holm, BEP International, presenterade vad företaget söker.
Foto:Roger Carlsson
Katharina Hultgren, Atrinova, Lucas Lodge, arbetsförmedlingen, och John Holm, BEP International, presenterade vad företaget söker.

Nu har BEP International påbörjat arbetet med att rekrytera personal.

I första hand handlar det om fyra tjänster för produktutveckling.

För en tid sedan berättade vi om John Holms planer på att tillverka flytande hybrida biokraftverk i Oskarshamn. I dessa ska fordonsgas framställas av matavfall. Om allt faller väl ut kan det innebära cirka 75 arbetstillfällen här.

Under torsdagen träffade han Lucas Lodge från arbetsförmedlingen och Katharina Hultgren från Atrinova för att berätta om de första fyra rekryteringarna. Under nästa år väntas ytterligare åtta anställas och därefter ett tiotal.

– Det handlar om produktionsutvecklare, affärsutvecklare och projektutvecklare, säger John Holm, som också öppnat ett kontor i H3 Business Center på Biogränd.

– En förhoppning är att personal med hög kompetens från OKG, som drar ned, ska söka sig till oss. Det är civilingenjörer och civilekonomer med 10–15 års erfarenhet vi söker.

Lucas Lodge berättar att även Trygghetsrådet är med och hjälper till för att få till en lyckad rekrytering.

I första läget handlar det också om att hitta en kund till den första anläggningen.

– Jag hoppas den hamnar i Sverige, säger John Holm, som säger att han redan har en del intressanta kontakter och krokar utlagda.

Den stora finessen med att anläggningen är flytande är att den kan flyttas, den kräver ingen mark och tillståndsprocessen går mycket fortare.

– Eftersom processen pågår i slutna cisterner i syrefri miljö blir det heller ingen lukt eller buller, säger John Holm.

Han liknar processen vid att koka soppa.

– Det gäller att ha de rätta ingredienserna också för att få fram den bästa fordonsgasen.

Han ser både Gotland, Öland och Halmstad som potentiella kunder under sommarsäsongen.

– De har ju alla problem med det sopberg som turismen för med sig. De skulle kunna använda sig av den här lösningen cirka fyra månader per år, säger John Holm.

Men den stora marknaden ser han internationellt.

– Vi svenskar är så ordningsamma. Vi betalar till och med för att bli av med vårt matavfall. Utomlands dumpas det ofta bara var som helst.

Han visar en bild på en flod fylld med soppåsar som följer med strömmen. Mitt i röran finns en liten pojke som jagar matrester bland påsarna.

– Det skulle betyda mycket för världen att man tog vara på alla resurser som finns i soporna i stället för att bara dumpa det, säger John Holm.

Om anläggningarna går i produktion blir det också fler jobb på varvet och i underleverantörsleden.

Fakta

Fordonsgas för 35 miljoner

Varje anläggning, som står på en pråm, ska producera energi motsvarande 40 GWh per år. Det motsvarar cirka 35 miljoner kronor i leverantörspriser för fordonsgasen.

Varje anläggning beräknas kosta 175 miljoner kronor. Upp till 25 000 ton biologiskt avfall ska kunna hanteras årligen.

Visa mer...