Pensionärer ska lära sig söka bidrag

Oskarshamn Artikeln publicerades

– De som slitit ett helt liv ska inte tvingas leva sina sista år i fattigdom.

Det anser socialnämndens 1:e vice ordförande i Oskarshamn, Bo Malm. Han ber nu socialtjänsten i kommunen att hitta en praktisk metod för att hjälpa dem som har rätt till bostadsbidrag, men som inte vet det eller inte kan fylla i sina ansökningar på rätt sätt.
I en skrivelse, som han lämnade till socialchefen Bengt Karlsson på fredagen, hävdar Bo Malm att det finns pensionärer som bara har 7 000 kronor i månaden och konstaterar att de på detta ska betala skatt.

”Jag förstår inte hur de ska kan leva på detta om de inte ens har bostadsbidrag. Det skulle inte förvåna mig om det till och med kan finnas dem som lever under existensminimum. Allt detta ber jag att vi undersöker”, heter det i skrivelsen.

En rapport från försäkringskassan talar om att det i Kalmar län finns 5 000 pensionärer som har rätt till bostadsbidrag aldrig sökt.
”Eftersom Oskarshamns kommuns befolkning är en tiondel av länets, skulle vi alltså ha ungefär 500 här", skriver Bo Malm.
– Det borde gå att ta reda på vilka dessa är, säger han till Oskarshamns-Tidningen. Men det finns säkert de som inte vill söka bostadsbidrag eller få hjälp med att göra det. Många äldre vill ju ändå klara sig själva