Oskarshamns sjukhus bäst i klassen – igen

Oskarshamn Artikeln publicerades
Oskarshamns sjukhus är bäst i klassen igen. När Dagens Medicin i dag offentliggör sin rakning är  Oskarshamn bäst i klassen mindre sjukhus.
Foto: Roger Carlsson
Oskarshamns sjukhus är bäst i klassen igen. När Dagens Medicin i dag offentliggör sin rakning är Oskarshamn bäst i klassen mindre sjukhus.

Oskarshamns sjukhus är bäst i klassen. Igen.

För femte gången har branschtidningen Dagens Medicin utsett Oskarshamns sjukhus till ”Bästa sjukhus”.

– Det är en bekräftelse på all den kraft och vilja som finns hos våra medarbetare att göra ett bra jobb med bästa möjliga kvalitet för våra patienter, säger sjukhuschef Birgitta Hjalmarsson.

Oskarshamns sjukhus kom på tredje plats i förra årets rankning (för 2017). Det var då sjätte året i rad som Oskarshamn nådde en topp tre-placering bland de mindre sjukhusen. Innan dess kom man etta tre år i följd: 2014–2015–2016. Man utsågs som etta även första året rankningen gjordes – 2012.

Förra året kom man på tredje plats.

Det är branschtidningen Dagens Medicin som rankar ”Bästa sjukhus” för 2018 i tre olika klasser: universitetssjukhus, mellanstora sjukhus med förlossningsverksamhet och mindre sjukhus utan förlossning. Rankningen görs utifrån en rad olika parametrar, där medicinsk kvalitet väger tyngst. Men hur sjukhuset klarar vårdgarantin, patientenkäter, väntetider på akuten, vårdplatsläget, ekonomi, förekomst av trycksår och personalens följsamhet till kläd- och hygienrutiner vägs också in.

”Oskarshamns sjukhus topplacering grundar sig framför allt på höga resultat när det gäller kvalitetsmått för ortopedin och strokevården och patienternas svar i den nationella patientenkäten”, skriver region Kalmar län i ett pressmeddelande.

”När det gäller patientnöjdhet är man etta i landet, i den tunga medicinkategorin fyra och när det gäller ortopedi trea i landet. Till detta kommer en kraftig förbättring när det gäller att förebygga trycksår där sjukhuset gått från plats 15 till en fjärde plats”, skriver man också.

– Det är fantastiskt roligt att sjukhuset får det här priset för femte gången, det är en bekräftelse på all den kraft och vilja som finns hos våra medarbetare att göra ett bra jobb med bästa möjliga kvalitet för våra patienter. När vi tappade vår topplacering i förra mätningen sporrade det oss till förbättringar. Nu ser vi resultatet, säger sjukhuschef Birgitta Hjalmarsson i en kommentar.

Även Västerviks sjukhus hamnar på pallplats i klassen mellanstora sjukhus igen och blir trea i rankningen för 2018.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.