Oskarshamn kan få ny batterifabrik

Oskarshamn Artikeln publicerades
Foto:Roger Carlsson

En gigantisk batterifabrik kan byggas i Oskarshamn. Om fabriken hamnar här innebär det tusentals nya arbetstillfällen till kommunen. Näringslivschefen Douglas Almquist är hoppfull.

Kommunen har haft kontakt med företaget SGF Energy under en tid men först nu har företaget gått ut med en officiell förfrågan.

– Nu är det skarpt läge. Det skulle vara helt fantastiskt för kommunen och ytterligare ett starkt bevis på hur duktiga vi är på energi och tillverkning, säger Douglas Almquist.

Ett 20-tal kommuner har visat intresse för batterifabriken. I Småland är förutom Oskarshamn även Växjö och Uppvidinge intresserade av fabriken som kan ge 2 000–3 000 arbetstillfällen.

  Nu räknar Douglas Almquist med att SGF Energy bjuder in de kommuner som är intresserade och berättar om vilka kravspecifikationer de har när det gäller bland annat mark, energiförsörjning och näringsliv.

  Douglas Almquist tror att Oskarshamn har en bra chans att få hit fabriken.

  – Vi har kompetens kring frågorna och så tror jag att vi kan ordna de ytor som krävs, det är inte helt lätt för en större ort att hitta planlagd industrimark, säger Douglas Almquist.

  Företaget behöver upp till 200 hektar mark.

  Att batteritillverkaren Saft redan finns här kan tala till Oskarshamns fördel, liksom att Oskarshamn har en hamn som möjliggör transporter med båt.

  Peter Nygårds, som håller i processen med att välja ut plats för fabriksbygget, har tidigare varit vd på SKB och känner till kommunen väl.

  Enligt SGF Energy är det här ett av de enskilt största industriprojekten i modern svensk historia.

  SGF Energy vill ha ett avtal klart före sommaren och ambitionen är att sätta spaden i jorden under 2018.

  – Det här är prio ett nu. Men dessutom har vi fortfarande förhoppningar om att Modigs ska vilja förlägga sin nya fabrik i kommunen, säger Douglas Almquist som sedan tidigare har erfarenhet av stora etableringar och bland annat har arbetat med forskningsanläggningen ESS i Lund.