Oskarshamn fick nej om batterifabriken

Oskarshamn Artikeln publicerades
Oskarshamn blev utslagna redan i första vändan när det gäller den stora batterifabriken.
Foto:Daniel Svensson
Oskarshamn blev utslagna redan i första vändan när det gäller den stora batterifabriken.

Oskarshamn är inte längre aktuella för den stora batterifabriken med 3000 anställda

– Vi har nu fått besked att Oskarshamn inte är med i den vidare processen att hitta en lokalisering för en batterifabrik i Sverige, säger kommunalrådet Peter Wretlund (S).

Oskarshamns kommun lämnade in ett, som de tycker, mycket starkt anbud till Northvolt.

– På kort tid skapades Kalmar län – site Oskarshamn, som visade att kommunen har potential att ta emot den här typen av etablering, säger han vidare.

Ett tjugotal kommuner plus ett antal andra orter har varit möjliga för etableringen. Vid en presskonferens idag, 26 april, kommer Northvolt meddela vilka platser som går vidare i processen, och Oskarshamns kommun är inte en av dem.

Efter den presskonferensen framgår att inget av de småländska alternativen går vidare till nästa ursållning. Av de åtta som går vidare finns också finländska alternativ.

– Detta är såklart ett mycket tråkigt besked för både Oskarshamns kommun och vårt län. Det rörde sig om en jätteinvestering, där vi hade ett starkt förslag, säger Peter Wretlund (S).

– Vi ska få information från Northvolt kring vad det var som gjorde att Oskarshamn inte går vidare. Utifrån detta lär vi oss och blir ännu starkare inför liknande processer i framtiden. Vi har också ett välarbetat underlag som kan användas för att svara upp mot nya förfrågningar.

Kommunen jobbar med fler stora etableringar.

– Det kommer hela tiden nya möjligheter kring etableringar. En del av underlaget kan exempelvis användas för en större förfrågan vi arbetar med just nu kring en solcellspark, säger Douglas Almquist, näringslivschef i Oskarshamns kommun.

Fakta

De kan få batterifabriken

Åtta orter i Sverige och två i Finland har fortfarande chansen att få batterifabriken.

De svenska orterna är: Luleå, Skellefteå, Gävle, Västerås, Norrköping, Göteborg, Malmö samt Mariestad och Skövde som lämnat ett gemensamt bud.

Visa mer...