Annons

Olja har nått ytterligare en ö

Skadorna på det havererade fraktfartyget utanför Västervik är större än befarat och under natten har olja flutit i land på ytterligare en ö i Tjusts skärgård.
Västervik • Publicerad 31 juli 2018 • Uppdaterad 1 augusti 2018

Mer än 100 personer deltar nu i saneringsarbetet.

Ytterligare dykningar kommer att genomföras kring fraktfartyget Makassar Highway, som gick på grund för en vecka sedan och som har läckt uppskattningsvis 14 000 liter olja. Enligt Kustbevakningen är skadorna på fartygets botten och tankar betydligt mer omfattande än vad man först trodde.

Annons

– Det påverkar inte bedömningen och arbetet som vi gör, säger Kalle Isaksson, vakthavande befäl vid Kustbevakningen.

Oljesaneringsarbetet fortsätter och samtidigt görs förberedelser för att fraktfartyget ska kunna bogseras in till Oskarshamn för reparation. I bästa fall kan det ske redan i dag.

– Men det är mycket förberedelser. Hon måste länsas in och får inte läcka under färden. Det måste göras på ett så bra sätt som möjligt och gå väldigt långsamt.

Den styrka som arbetar med oljan och fartyget har förstärkts och nu deltar mer än 100 personer. Utöver Kustbevakningen medverkar Försvarsmakten, räddningstjänsten, personer i den frivilliga resursgruppen och dessutom frivilliga ortsbor, berättar Joakim Jansson, räddnings- och säkerhetschef i Västerviks kommun.

Ytterligare någon ö har fått oljepåslag under natten och totalt uppskattar han att det finns olja på tio till tolv öar och skär.

Hittills har han fått rapporter om ett tiotal fåglar som fått olja på sig.

– Man ser att de fått svart färg på sig och att de håller på att feja sig, slickar och biter och vad de nu gör, för att bli av med oljan, säger Joakim Jansson.

Än så länge har ingen av dessa fåglar kunnat fångas in för tvättning, berättar Magnus Edelius från organisationen Katastrofhjälp Fåglar och Vilt. Att fånga in fåglar till havs är inte görbart.

– Vi jobbar aldrig med blåljus och att jaga fågel till havs, det går inte. De måste komma in på stränderna och lägga sig där eller ligga och simma i strandkanten, säger Magnus Edelius.

Hans bedömning är att det inte verkar bli någon större fågelkatastrof.

Cecilia Klintö/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons