O3 renast i världen: ”Längre tid haft en positiv trend”

Oskarshamn Artikeln publicerades
O3 har den bästa radiologiska statusen av alla jämförbara reaktorer i världen.
Foto:Hasse Broms
O3 har den bästa radiologiska statusen av alla jämförbara reaktorer i världen.

Ingen annan kokvattenreaktor i världen är lika ren som reaktor tre, O3, vid Oskarshamns kärnkraftverk.

O3 har nämligen den bästa radiologiska statusen av alla jämförbara reaktorer. Det visar ny internationell statistik som är baserad på rullande treårsvärden.

Vid halvårsskiftet i år kunde O3 visa upp ett av de lägsta utfallen – 0,32 mansievert – i anläggningens drygt 30-åriga historia, enligt ett pressmeddelande från OKG.

– Vi har under en längre tid haft en positiv trend beträffande den radiologiska statusen och renheten i våra anläggningar, säger OKG:s vd Johan Dasht i en kommentar.

– Det styrks ytterligare av att motsvarande rullande treårsvärde för O1 uppgick till 0,68 mansievert. Denna trotjänare, som varit i drift i 45 år, hamnar därigenom på en hedrande tolfte plats i statistiken och distanserar därmed en lång rad anläggningar av betydligt yngre årgångar.

Redovisningen – där det genomsnittliga värdet för reaktorernas så kallade kollektivdos ligger på 1,19 mansievert – har sammanställs av det internationella samarbetsorganet World Assocation of Nuclear Operators, Wano.

Fakta

Kollektivdos

Begreppet kollektivdos används för att ha rikt- och planeringsvärden för den radiologiska miljön i kärntekniska anläggningar och definieras som produkten av antalet bestrålade personer och deras genomsnittliga stråldos.

Kollektivdos mäts i enheten mansievert.

Källa: OKG.

Visa mer...