Nymålen får bidrag

Oskarshamn Artikeln publicerades

Ordkriget trappas upp om Nymålen. Nu skjuter socialnämnden till de pengar man tidigare dragit in till driften. Men ansvarigt landstingstingsråd imponeras inte.

– I snart ett år har kommunen sagt att man inte vill betala. Nu ändrar man sig och det i ett skede när vi planerar för att försöka utveckla verksamheten, säger landstingsrådet Linda Fleetwood (V).

På torsdagen lät en enig social­nämnd i Oskarshamn meddela att man ändrar sig när det gäller Nymålen. Åtminstone vill nämnden bidra med samma summa som man tidigare dragit in, det vill säga 400 000 kronor.
– Vi har framfört det här till landstinget tidigare men känt att vi inte fått någon respons. Nu vill gå ut och berätta att vi ställer upp med pengar så att verksamheten kan vara kvar, om nu landstinget vill det. Efter de diskussioner vi haft är jag inte säker på att man vill det, säger socialnämndens ordförande, Andreas Erlandsson (S).

Turerna kring Nymålen har varit flera den senaste tiden. Sprickan mellan kommun- och landstingspolitikerna har också blivit allt mer uppenbar.
Andreas Erlandsson tycker att kommunen har fått klä skott för att landstinget sagt att man ska lägga ned verksamheten.
– Det har känts som att landstinget velat lägga skulden på oss fast det i själva verket är deras verksamhet som vi har stöttat. Nu har vi också bestämt att vi går in med de pengar som behövs till driften.
– Vi är dock inte beredd att ta över landstingets ansvar för Nymålen, säger Andreas Erlandsson.
Landstingsrådet Linda Fleetwood (V) vill inte ge några löften om Nymålen. Tvärtom ställer hon sig ganska avvaktande till de besked som lämnas av kommunpolitikerna i Oskarshamn.

– Jag känner inte att det här förändrar något i sak. Vi har i ett år fått klara besked från kommunen. Det har orsakat ett stort psykiskt stort lidande bland Nymålens deltagare. Nu ändrar sig kommunen man det räcker inte. Vi anser att verksamheten behöver utvecklas.

Vad händer nu?
– Jag hoppas vi kan mötas igen. Vi hade ett möte så sent som för några dagar sedan där vi diskuterade alternativa driftsformer där kooperativ eller social verksam­heten kan vara tänkbara lösningar och jag hoppas att kommunen är beredd att fortsätta diskussionerna, säger hon.