Misstänkta rånare begärs häktade: ”Idogt arbete av Oskarshamnspolisen”

Oskarshamn Artikeln publicerades

En 15-årig pojke och en 18-årig man begärs häktade misstänkta för två rån i Oskarshamn. Den yngre av dem är även misstänkt för ett rånförsök.

– Mycket tragiskt att det är så unga gärningsmän som begår så allvarliga brott, säger Robert Loeffel, presstalesperson på polisen.

Duon är tillsammans misstänkta för rånen den 5 september och den 21 december mot Coop Konsum i Kolberga.

Den yngre av dem är även misstänkt för ett rånförsök den 23 december mot Coop Nära i Fårbo.

LÄS MER: Maskerade gärningsmän knivrånade livsmedelsaffär

LÄS MER: Flera poliser jobbar heltid med butiksrånen

LÄS MER: Rånförsök mot Coopbutik i Fårbo

LÄS MER: Nytt rån mot livsmedelsbutik i Oskarshamn

– Vi kom dem på spåren efter idogt arbete av Oskarshamnspolisen, säger Robert Loeffel, presstalesperson på polisen.

– Det är närheten och lokalkännedomen och personkännedom som gör att man kan närma sig och få de här personerna misstänkta för de här brotten. Vi känner oss mycket nöjda med att vi har nått fram till detta. Vi har haft problem med rån under hösten men har nu misstänkta och avdömda människor i ett flertal av rånen. Och vi jobbar vidare, det finns fortfarande rån där vi inte har gärningsmän och vi jobbar vidare med dem.

Vad tänker du om att det är så pass unga gärningsmän?

– Jag tycker det är mycket tragisk att det är så unga gärningsmän som begår så allvarliga brott. Man ska komma ihåg att när man gör ett rån så utsätter man en annan människa för ett väldigt trauma och en chockartad upplevelse. Både kassörskor och andra människor som finns i butiken. Samtidigt är det då mycket angeläget att vi kan klara upp de här brotten. Ett mycket bra jobb av Oskarshamnspolisen som lett fram till det här, säger Robert Loeffel.

Duon, samt ytterligare en person, hämtades in tidigt på onsdagsmorgonen och anhölls efter förhör med åklagare. Därefter släpptes den tredje personen, men både 15-åringen och 18-åringen är fortsatt anhållna. Båda nekar till brott.

– Vi gjorde en hel del husrannsakningar och andra operativa åtgärder både den 10 och 11. Det är därför vi inte kan berätta om det förrän i dag, säger Robert Loeffel.

På fredagseftermiddagen begärde åklagaren Magnus Argus 15-åringen och 18-åringen häktade på sannolika skäl, den starkare misstankegraden, misstänkta för brotten.

Häktningsförhandlingarna hålls på lördagen.

Fakta

Rån och rånförsök

Under 2017 skedde flera butiksrån i Oskarshamns kommun.

15-åringen och 18-åringen är misstänkta för två av rånen. Den yngre av dem är även misstänkt för ett rånförsök.

5 september: Vid 18-tiden slår två knivbeväpnade män till mot Coop Konsum i Kolberga. Gärningsmännen tvingar till sig en kassalåda med en okänd summa kontanter innan de flyr platsen.

21 december: Vid 17.30-tiden knivhotar två maskerade gärningsmän personalen på Coop Konsum i Kolberga. Gärningsmännen får med sig en okänd summa kontanter.

23 december: Vid 21.40-tiden försöker två maskerade män, varav en beväpnad med kniv, råna Coopbutiken i Fårbo. Männen får inte med sig några pengar och flyr snabbt från platsen.

Visa mer...