Misstänkt man släppt på fri fot

Oskarshamns kommun Artikeln publicerades
Polisen har under helgen arbetat intensivt med spårsäkring och förhör vid brottsplatsen.
Foto: Ola Antonsson
Polisen har under helgen arbetat intensivt med spårsäkring och förhör vid brottsplatsen.

Den man i 35-årsåldern som suttit anhållen för mord sedan i fredags släpptes på fri fot under tisdagen.

– Gärningen rubriceras numera som grov misshandel och grovt vållande till annans död, säger Patrick Sonevang, kammaråklagare vid åklagarkammaren i Kalmar.

Det var på fredagskvällen som mannen greps av polis efter ett bråk i ett garage i närheten av en bostad på en mindre ort i Oskarshamns kommun. Han anhölls senare misstänkt för mord, då en 50-årig man som hittades på platsen avled av sina skador.

Men efter förhör och teknisk undersökning ändrar alltså åklagaren brottsrubriceringen till grov misshandel och grovt vållande till annans död, då man tror att 35-åringen handlat i nödvärn. Något som den misstänkte gärningsmannen själv hävdar.

– Det som hittills har framkommit under utredningen motsäger inte den misstänktes invändning att han har agerat i nödvärn. Därför saknas grund för häktning, säger Patrick Sonevang.

Kammaråklagare Patrick Sonevang är fortsatt förtegen kring motiv och detaljer i fallet där en man i 50-årsåldern miste livet.
Foto: Fredrik Jalhed
Kammaråklagare Patrick Sonevang är fortsatt förtegen kring motiv och detaljer i fallet där en man i 50-årsåldern miste livet.

Är den tekniska undersökningen på platsen helt klar?

– Det mesta är gjort men det är möjligt att polisen har något kvar, det vet jag inte. Jag vet inte heller om man har skickat föremål till Nationellt Forensiskt Centrum för ytterligare undersökning.

Kommer ni att hålla förhör med fler personer?

– Det är möjligt att det blir så.

Vad hade de båda männen för relation till varandra?

– Det har polisen en klar bild av, men med hänsyn till utredningen kan jag inte gå in på vad det innebär.

Kan du säga något om motivet till bråket?

– Nej, det kan jag inte.

Kan du säga något om skadorna eller om det användes någon form av vapen eller tillhygge?

– Nej, de uppgifterna kan jag inte heller kommentera.

Vad händer nu?

– I morgon, onsdag, påbörjas den rättsmedicinska obduktionen av mannen som avled. När vi får svar från den, vilket kan ta några dagar, är planen att vi ska genomföra en rekonstruktion av händelseförloppet på brottsplatsen.