M tänker inte samregera med SD

Oskarshamn Artikeln publicerades
Moderaternas blivande gruppledare i Oskarshamn, Ingela Ottosson, vill inte samregera med SD.
Foto: DANIEL SVENSSON
Moderaternas blivande gruppledare i Oskarshamn, Ingela Ottosson, vill inte samregera med SD.

Nya förstanamnet på moderaternas lista, Ingela Ottosson, stänger dörren för SD om ett majoritetssamarbete

Därmed lär det heller inte bli ett maktskifte i kommunen utan samarbete i någon form.

– Vi vill inte samregera med SD, säger Ingela Ottosson.

Moderaterna ska diskutera vilken strategi partiet väljer vid ett möte under tisdagskvällen.

– Då träffas kf-gruppen och ska diskutera vad som blir nästa steg, säger oppositionsrådet Eva–Marie Hansson, som sitter på sin post till årsskiftet.

Men en ny gruppordförande ska utses på ett möte inom kort och med det partiet gått ut med inför valet lär det bli Ingela Ottosson som då tar över huvudansvaret.

Moderaterna ser ut att behålla sina åtta mandat om det inte sker något vid sluträkningen på onsdagen.

– Vi är nog rätt glada att vi står där vi står med det valresultat M gjort i stort, säger både Eva-Marie Hansson och Ingela Ottosson.

Framtidens styrning av kommunen känns dock lite osäker.

– Vi har noterat att SD nu är det största oppositionspartiet i kommunen och att S inte tänker blanda sig i hur oppositionsrådet utses.

– Bland annat det tänker vi diskutera hur vi ska förhålla oss till under mötet på tisdagskvällen. Men vi har inte gjort något ställningstagande där, säger Eva-Marie Hansson.

Tänker ni samarbeta med S i någon form?

– Det har vi inte diskuterat utan nu lägger vi en strategi inför framtiden. Vi har problem på båda sidor med att få till en majoritet.

– Men jag tror att från de allra flesta håll kommer vi målmedvetet att arbeta för en bra lösning för Oskarshamns del i första hand, säger både Eva–Marie Hansson och Ingela Ottosson.

– Vi har ett stort arbete framför oss att hitta lösningar för att gagna kommuninvånarnas bästa.

Att det hela utmynnar i någon form av förhandling står klart. Och då kan det också handla om olika ordförandeposter i vågskålen.

– Styrkan i förhållandet mellan oss och Lillalliansen, L och KD, har ju jämnats ut i och med att vi båda nu har åtta mandat, som det ser ut. Det måste också tas i beaktande.

– Men vi måste avvakta det slutliga valresultatet på onsdag. Först då vet vi riktigt vad vi har att förhålla oss till, säger Ingela Ottosson.

Hon är bekymrad över läget.

– Egentligen borde vi varit klara med hur kommunen ska styras redan under söndagen. Nu blir det mycket parallellt arbete både med detaljbudget och förhandlingar om hur vi får till ett starkt styre av kommunen, säger Ingela Ottosson.

– Nu tappar vi fart.