L vill ha billigare Gotlandstrafik

Oskarshamn Artikeln publicerades

Det är för dyrt för vanligt folk att resa till Gotland. Det tycker Liberalerna som vill att Gotlandstrafiken ska jämställas med vägar och järnvägar.

Sverker Thorén och Mathias J Karlsson från Liberalerna vill att det ska bli billigare att resa till Gotland. .
Foto: Roger Carlsson
Sverker Thorén och Mathias J Karlsson från Liberalerna vill att det ska bli billigare att resa till Gotland. .

På måndagen besökte riksdagskandidaterna Mathias Karlsson (L), Oskarshamn, och Sverker Thorén (L), Västervik, Smålandshamnar. De lyfte frågan om framtiden Gotlandstrafiken, som Liberalerna på sikt vill ha in i den nationella vägstrukturen.

Tidigare fanns en begränsning för hur mycket en biljett till Gotland får kosta, men det har tagits bort och den fria prissättningen leder till att det periodvis blir väldigt dyrt att åka till Gotland. Det här drabbar både fastlänningar och gotlänningar, som förvisso själva har rabatt på resorna, men får svårt att ta emot besök.

– Priserna är ett hinder för människor att ta sig dit, säger Sverker Thorén.

Genom jämställa Gotlandstrafiken med vägfärjor skulle priserna kunna sänkas.

– Det här är en viktig fråga för regionens utveckling, både för turismen och industrin, säger Mathias Karlsson.

Nästan 500 000 personer reser med Gotlandstrafiken varje år, men underlaget räcker ändå inte för ytterligare en aktör på marknaden. Destination Gotlands konkurrent Gotlandsbåten var i trafik under 2016 men lade ner inför säsongen 2017.

Först år 2027 är det dags att teckna ett nytt avtal för trafiken men politikerna tycker att det är viktigt att lyfta frågan redan nu för att vara redo när det är dags.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.