”Kremeringarna i kraftig majoritet”

Oskarshamn Artikeln publicerades
1Jens Robertsson är kyrkogårdschef i Oskarshamns församling där kyrkogårdarna städats och gjorts i ordning inför allhelgonahelgen då många söker sig till gravplatserna för att tända ljus och minnas sina anhöriga. På Västra begravningsplasten arrangeras samlingar med sång av kyrkokören.
Foto:Roger Carlsson
1Jens Robertsson är kyrkogårdschef i Oskarshamns församling där kyrkogårdarna städats och gjorts i ordning inför allhelgonahelgen då många söker sig till gravplatserna för att tända ljus och minnas sina anhöriga. På Västra begravningsplasten arrangeras samlingar med sång av kyrkokören.

I helgen minns vi våra nära och kära som gått ur tiden. Hur vi tar farväl och väljer att begravas varierar – och trender för olika begravningsformer kommer och går.

Oskarshamns-Tidningen stämde träff med Jens Robertsson, kyrkogårdschef i Oskarshamns församling. Samtalet kom att kretsa kring begravningstrender, hur de förändrats och vilka alternativ som finns till mer traditionella begravningar.

– Kremeringarna är numera i kraftig majoritet. Här handlar det om upp till 90 procent. På landsorten är siffran för det mesta lite lägre, säger Jens Robertsson.

De allra flesta urnsätts på kyrkogårdar, men det händer även att det kommer in ansökningar om att få sprida den avlidnes aska på en speciell plats.

– Det är länsstyrelsen som handlägger de här ansökningarna. I Oskarshamn är det vanligaste att spridning av aska sker till havs, vilket säkert hänger ihop med att vi är en kustkommun, säger Jens Robertsson.

Alla som är bokförda i Sverige betalar en begravningsavgift. De som tillhör Svenska kyrkan har rätt till en begravningsgudstjänst med präst, kyrkomusiker och vaktmästare.

Svenska kyrkan har även ansvaret för att ordna lokaler till de som väljer borgerliga begravningar, något som också ökar i omfattning.

– Vid en borgerlig begravning tas alla religiösa symboler ned. Hyran ingår i begravningsavgiften, sedan är det upp till de som väljer den här formen att själva ordna med själva ceremonin, säger Jens Robertsson.

Att skaffa en gravplats med en sten är inte lika självklart som det var förr i tiden. Oskarshamns församling erbjuder också alternativ till de vanliga gravplatserna. På Västra begravningsplatsen finns sedan flera år en minneslund där askan sprids. Förra året togs också en askgravlund i bruk. Den består av ett porlande vattenfall och en utsmyckning i granit med plats för namnskyltar.

– Med vattnet, stenen och träden runt omkring kan man nästan se lunden som ett Oskarshamn i miniatyr.

Även om jordbegravningarna minskar kommer förmodligen begravningsformen att öka på sikt. Det hänger ihop med de nyanlända som ofta kommer från muslimska länder där jordbegravningar är en självklarhet. På Västa begravningsplatsen finns en plats som är anpassad för muslimer där gravarna är placerade så att de döda är vända åt rätt håll i förhållande till den heliga staden Mecka.

Fakta

Så firas allhelgonahelgen i din församling

Under allhelgonahelgen är de flesta kyrkor och kyrkogårdar öppna. Anhöriga kan smycka, tända ljus på gravarna och minnas nära och kära som gått ur tiden. Här är ett urval och tider av det som händer i församlingarna:

Döderhults församling

Högmässa lördag och söndag 11.00 i Döderhults kyrka.

Minnesgudstjänt 18.00 lördag i kyrkorna i Döderhult, Bockara och Kristdala. 16.00 minnesgudstjänst i Påskallavik.

Musikgudstjänst 18.00 i Döderhults kyrka på söndag.

Oskarshamns församling

Öppet för ljuständning och kaffe fredag 12.00–17.00, Gamla gravkapellet, Västra begravnings­platsen. 17.00 musik i allhelgona­tid. Ljuständning 13.00–16.00 i Skogskapellet och 17.00–19.00 gamla grav­kapellet på lördag. Minnesgudstjänst 14.30 i Skogskapellet på lördag samt vesper 16.30 vid gamla gravkapellet.

Högmässa 11.00 på söndag i Oskarshamns kyrka och mässa med barnens kyrka 16.00 i Kristine­bergskyrkan.

Misterhults församling

Kyrkogårdens personal på plats 14.00–17.00 för att svara på frågor och bjuda på kaffe på fredag.

Kyrkan är öppen 15.00–19.00 fredag, på lördag 12.00–19.00. Andakt 19.00 fredag och lördag.

Mässa 11.00 i Misterhults kyrka på lördag och på söndag 16.00 ljusgudstjänst i Misterhults kyrka.

Visa mer...