Julklapp viktig gest för många företag

Oskarshamn Artikeln publicerades

Trots kärva tider för flera företag väljer merparten av de större arbetsgivarna i Oskarshamn att ge sina anställda julklappar.
– 2009 blir inget bra år för oss, men vi ser ändå julklappen som en viktig gest till vår personal, säger till exempel OKG:s informationschef Anders Österberg.

Oskarshamns-Tidningen har ringt runt till några av stans största arbetsgivare, och rundringningen visar att julkappar till personalen är något viktigt även i tider då företagen av olika orsaker visar svaga resultat. Undantaget är Scania som på grund av rådande finanskris valt att ställa in julklappsutdelningen. Men de cirka 1300 Scanianställda får ändå julkappar. I förra veckan beslutade nämligen IF Metall att bekosta julklappar till personalen.
På OKG väljer man att behålla julkappstraditionen. Anders Österberg konstaterar visserligen att 2009 blir ett ur produktionssynpunkt svagt år för kärnkraftverket, men julklappsutdelningen påverkas inte.
– Det är många som jobbat mycket hårt det här året. Med tanke på det känns det rätt att ge alla en present till jul, säger han.
Safts personalchef Per Lindholm är inne på samma linje.
– Att ge julklappar är förenat med god personalpolitik och det vill inte frångå. Och mig veterligt brukar vi alltid ge bort julklappar. Det har vi i alla fall gjort under de fyra år som jag jobbat på Saft, säger han.
Elajokoncernen som består av ett stort antal bolag frångår inte heller sina traditioner.
– Vi har ingen enhetlig policy utan bolagen sköter det här själva. Alla följer de skattemässiga regler som finns, men vad man ska ge bort och det exakta värdet på julklapparna är upp till varje bolag att bestämma. Och jag tror nog att alla väljer att ge något till de anställda, säger VD:n Per-Erik Eriksson.
Vad arbetsgivarna bestämt sig för att ge till sina anställda och hur mycket julklapparna får bekosta vill man inte avslöja.
– Det är något vi behåller för oss själva. Och vad tomten har med sig i säcken är inget man avslöja i förväg, konstaterar Per Lindholm.
Många av de offentliganställda i Oskarshamn får inga julklappar av sina arbetsgivare. Oskarshamns kommun med 2 500 anställda delar inte ut någon allmän julklapp.
– Så är det. Hög restriktivitet gäller och i den mån anställda bli bjudna på något så är enklare bjudningar med julkaffe eller något likande, säger kommunchef Ann-Christine Vösu.
Inom landstinget kan det här med julklappar variera beroende på att ansvaret ligger hos varje verksamhetschef.