Inga pengar till båtrace

Oskarshamn Artikeln publicerades

Kommunen sa helt plötsligt nej när ansökan om pengar till VM i Offshore för motorbåtar var uppe till behandling under kommunstyrelsens sammanträde

Beslutet var dessutom enhälligt även om M och V yrkade på en återremiss för bättre ekonomiskt underlag. Men de blev i minoritet och kommunstyrelsen gick då på avslagslinjen.
Annars fanns ett tjänstemannaförslag om att kommunen skulle skjuta in 375 000 istället för de 500 000 kronor Oskarshamns Motorbåtsklubb, OMK begärt. De ville också ha en kommunal förlustgaranti på en halv miljon kronor.
Men det blev nej över hela linjen.
– Vi tycker föreningen verkar vara försent ute för att kunna genomföra ett sådant här stort arrangemang redan till sommaren, säger kommunalrådet Peter Wretlund (S).
– Det känns som det hela vilar på för lösa boliner. När Viljan ville arrangera VM i orientering och tog kontakt med oss i höstas handlade det om tävlingar år 2015. Nu fick de aldrig tävlingen, men det visar skillnad på framförhållning.
– Vi kände nog allihop i kommunstyrelsen att vi inte kunde ta ansvar för det här inför kommuninvånarna.
Peter Wretlund klagar också på det underlag kommunstyrelsen fått till sitt förfogande. Han menar att det saknas viktiga delar som kalkyler och budget för evenemanget.
Att offshoreracet och Latitud 57 festen hänger samman verkar inte politikerna överhuvudtaget diskuterat innan sitt beslut.
Ordförande Anders Lind är bestört över det ja klubben förväntat sig efter ksau - sammanträdet förra veckan helt plötsligt är ett nej.
– Nu vet vi inte hur vi ska göra. I de muntliga samtal vi fört med kommunen verkar det inte varit några problem, säger han. Finansiering fanns ju.
Intill den här artikeln finns en beskrivning av vad som hänt i Uddevalla. Anders Lind blir bestört att höra att det spelat en roll i sammanhanget.
– Det är ju mycket olyckligt. De borde talat med oss först Det är helt andra omständigheter som spelat in där. De läste inte det finstilta i kontraktsförslaget, som gjorde att de tog sig an att betala, resor, löner och uppehälle för alla internationella team. Det gjorde att det kom team från Dubai och alla möjliga håll i världen.
– Det här ligger på en helt annan nivå. Vi har inte gjort några sådana åtaganden. Om deras skulder ligger på 4,5 miljoner kronor efter den tävlingen har vi en totalbudget på cirka två miljoner kronor.
– Nu får vi troligen ställa in. Det var ju synd med alla hotell fullbokade i stan redan. Vi har också promotat utomlands, vilket ger en konstig bild av Oskarshamn, tycker Anders Lind
? Ger ni upp?
– Jag kan inte svara på den frågan nu. Vi får diskutera. Men offshoreracet och Latitud hänger ihop. Det ena föder det andra. Annars får vi vända oss till en intresserad grannkommun.