Hovrätten friar 36-åringen helt

Oskarshamn Artikeln publicerades

Det var inte grov misshandel som orsakade skadorna på 50-åringens hals och hovrätten friar 36-åringen helt. En del i den friande domen är att rekonstruktionen då 36-åringen skulle beskriva vad som hände när han slog ihjäl sin affärspartner var upplagd på fel sätt.

Hovrätten skulle ta ställning till hur skadorna på offrets hals kan ha uppkommit. Var det som åklagaren påstod, att den då 36-årige mannen tog stryptag på sin svårt skadade affärspartner efter att ha försvarat sig med en slägghammare när 50-åringen attackerade med kniv? Eller kan han ha halkat och ställt sig på offrets hals i chocken som följde?

Åklagaren och två av de som dömde i tingsrätten menar att 36-åringen skulle ha berättat hur skadorna kom till tidigare och att hans historia inte skulle ha förändrats längs vägen om den var sann. Det var först efter de rekonstruktioner som gjordes för att han skulle få beskriva händelserna som 36-åringen gav sin version. Försvaret, som tingsrätten i sin dom trodde på, menade att 36-åringen var i chock och inte fick tydliga minnesbilder av vad som hänt förrän efter en tid i häkte.

Det är inte så anmärkningsvärt att 36-åringen inte omedelbart berättade att han hade snubblat och trampat offret på halsen, menar hovrätten. De konstaterar att det hela var en ”mycket traumatisk händelse med ett till synes snabbt händelseförlopp som har efterlämnat oklara och skiftande minnesbilder hos honom”, skriver hovrätten i sin dom.

– Det var ju också så att han inte fick en enda fråga under rekonstruktionerna om det. Han fick inte informationen om skadorna på halsen förrän efteråt i polisbilen och då berättade han direkt. Jag såg på honom att han försökte komma ihåg hur det var, säger Torgny Palm, mannens försvarsadvokat.

Han beskrev i hovrätten hur rekonstruktionerna blev som en fälla för 36-åringen, även om det inte var så åklagaren avsåg. Hovrätten konstaterar nu i sin dom att "rekonstruktionerna förefaller inte heller ha varit avsedda att mer i detalj belysa hur (36-åringen, reds anm.) agerade i tiden efter det att (offret, reds anm.) hade hamnat på golvet”. Det i kombination med att rättsläkaren inte har kunnat utesluta 36-åringens version och att det inte finns någon annan bevisning som tyder på att han tagit stryptag på 50-åringen, är tillräckligt för att fria mannen.

– Ambitionen från första början har varit att åstadkomma en noggrann och objektiv förundersökning och få ansvarsfrågan prövad i domstol och det har vi lyckats med, säger kammaråklagaren Patrick Sonevang som kommentar till hovrättsdomen.

Ska man tolka det som att du är nöjd trots den friande domen?

– Jag är nöjd med det arbete som har lagts ned av alla inblandade.

Åklagaren säger också att han inte kommer att gå vidare med fallet, utan att det avslutas i och med hovrättens eniga dom. Försvarsadvokaten berättar att 36-åringen har tyckt att rättsprocessen har varit väldigt jobbig.

– Han är lättad, säger Torgny Palm.

Fakta

Detta har hänt

2 mars 2018: 50-åringen blir upprörd över 36-åringens planer på att åka till USA dagen efter, en resa som var planerad sedan länge. Han attackerar sin affärspartner med kniv och 36-åringen slår ihjäl honom med en slägghammare i självförsvar. 36-åringen grips efter att själv ha larmat.

6 mars: Han släpps och ärendet omrubriceras från mord till grovt vållande till annans död alternativt grov misshandel.. Det finns inget som motsäger invändningen om nödvärn, enligt åklagaren.

14 mars 13.00: Åklagare, poliser och den misstänkte möts vid garaget för att den misstänkte ska vara med och göra en rekonstruktion av händelsen. Han får inte veta om skadorna på halsen innan.

14 mars 14.04: Ett förhör startas i en polisbuss utanför garaget i samband med att mannen grips på nytt. Här får han veta om skadorna på halsen och en första chans att förklara dem.

27 april: Rättegången startar.

15 maj: Mannen frias helt.

30-31 januari 2019: Fallet tas upp i Göta hovrätt. Nu rör det grov misshandel och det är endast hur skadorna på halsen uppkom som bedöms.

21 februari: Hovrättens dom. 36-åringen frikänns helt.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.