Fortsatt hotbild mot skolorna – poliser i uniform på plats

Oskarshamn Artikeln publicerades
Polisens presstalesman Robert Loeffel.
Foto: Lena Gunnarsson
Polisens presstalesman Robert Loeffel.

Uniformerad polis kommer i morgon, torsdag, att finnas på plats på de skolor som hotats via Instagram. Hotet gäller en skolskjutning. Polisen hade ännu på onsdagseftermiddagen inte gripit någon misstänkt.

Det var under onsdagsmorgonen som polisen meddelade att ett Instagramhot riktats mot fyra skolor i Oskarshamn. Hotet gäller en skolskjutning som, enligt inlägget, ska ske i morgon, torsdag. Inlägget togs på största allvar och polis kommenderas till Vallhalla­skolan, Rödsle­skolan, Kristinebergsskolan och Oscarsgymnasiet.

– Vi jobbar med trygghetsskapande åtgärder, vilket innebär att vi är synliga på skolorna. Vi sam­arbetar också med kommunen och ger information så fort vi har något vi kan berätta, sa polisens press­talesman Robert Loeffel till OT under eftermiddagen.

Ännu vid 15-tiden på onsdagseftermiddagen hade polisen fortfarande ingen kännedom om vem det är som framfört hotet.

– Vi jobbar med det och håller kommunen informerad så fort vi har någon information att lämna, sa Loeffel.

Hotet som framförts mot skolorna är det tredje som sker i Oskarshamn under det senaste året. Robert Loeffel konstaterar att det ställer till stor skada då det skapar oro och rädsla bland elever, personal och föräldrar.

– Det är oerhört tråkigt när det händer och vi kan bara påminna om att samhället ser väldigt allvarligt på den här typen av brott. Om de går till åtal kan det också ge mycket stränga straff, sa han.

Kommunens bildningschef Lotta Lindgren gick under onsdagsförmiddagen ut med information till personal och vårdnadshavare på skolans intra­nät Unikum. Kommunens hemsida gick också ut med information. Eleverna på gymnasiet kunde även läsa om händelsen på Facebook.

När OT talade med Lotta Lindgren sent på onsdagseftermiddagen hade hon avslutat ännu ett möte som kretsat kring hot­bilden mot skolorna,

– Det har varit en omtumlande dag på många sätt. Men vi har ett mycket bra samarbete med polisen och utifrån den dialog vi har med dem görs bedömningen att skolorna ska hålla öppet som vanligt i dag, sa hon.

Lotta Lindgren säger att hon har full förståelse för de föräldrar som känner stor oro och som inte vill skicka sina barn till skolan.

– Om det är så att eleverna inte kommer så ska frånvaro rapporteras. Vi vidtar heller inga åtgärder mot de som väljer att anmäla att deras barn stannar hemma på grund av den här händelsen, säger hon.

Oscarsgymnasiet meddelade under onsdags­eftermiddagen att de nationella prov som skulle ha hållits i matematik, i dag, torsdag, ställs in. I stället gäller det vanliga schemat.

Vallhallaskolan, Rödsleskolan, Kristinebergsskolan och Oscarsgymnasiet har alla hotats.
Vallhallaskolan, Rödsleskolan, Kristinebergsskolan och Oscarsgymnasiet har alla hotats.