Hon vill sprida den svenska modellen i EU

Oskarshamn Artikeln publicerades

Saft är ett företag som verkar på en internationell marknad och gynnas av frihandel. Vd:n Mari Kadowaki skulle gärna se ett EU med mindre politik, men däremot vill hon sprida den svenska modellen.

Saft tillverkar batterier i Oskarshamn men verkar på en internationell marknad. Vd:n Mari Kadowaki betonar vikten av fri rörlighet för både varor och kompetens.
Foto: Roger Carlsson
Saft tillverkar batterier i Oskarshamn men verkar på en internationell marknad. Vd:n Mari Kadowaki betonar vikten av fri rörlighet för både varor och kompetens.

I Norra hamnen i Oskarshamn ligger batteritillverkaren Safts fabrik. Företaget omsätter drygt 1,3 miljarder kronor och har cirka 530 anställda.

Den tegelröda anläggningen ligger fast förankrad vid den småländska kusten. Men Saft är framför allt ett internationellt bolag. Den svenska fabriken är en av 15 fabriker världen över, varav hälften ligger i Europa. Huvudkontoret finns i Frankrike.

– För oss är det viktigt att man kan röra sig på ett bra sätt, vi lever till vardags i en internationell kontext, utvecklingsmässigt samarbetar vi med en fabrik i Bordeaux och huvudkontoret ligger i Paris, säger Mari Kadowaki.

Saft verkar över hela världen.

Mari Kadowaki.
Foto: Roger Carlsson
Mari Kadowaki.

– Vi är vana vid att arbeta tätt med inte bara européer utan även utanför Europa, säger Mari Kadowaki och tillägger att det är krångligare att hantera tull och exporttillstånd när de säljer utanför Europa.

Med USA i väst och ett allt starkare Kina i öst är det också mycket viktigt med ett starkt EU på världsmarknaden. Ett Europa som håller ihop och inte blir för byråkratiskt.

– EU står för något radikalt annorlunda gentemot Kina när det gäller demokrati och värderingar, men EU också något annat än USA. De är mer konservativa och drömmer om att allt ska bli som förr, säger Mari Kadowaki.

I Sverige är lönerna högre än i flera andra EU-länder. Mari Kadowaki väljer att se frågan i ett bredare perspektiv där företagen konkurrerar med mer än lönerna.

– Vi konkurrerar med en helhet där lönerna är en del, vi kan kompensera med högre kompetens och medarbetare som är mer utbildade, och då inte bara examensmässigt. Våra anställda kommer från ett samhälle där man har god skolning så att man blir en trygg människa. Då kan man möta andra kulturer på ett bra sätt, säger Mari Kadowaki.

Hon tycker alltså att Sveriges högre löneläge kompenseras med bättre kompetens.

– När vi skickar medarbetare ut i världen och de kan möta kunderna professionellt och vara trygga i sina värderingar så lyckas vi bättre i affärerna. Men det går inte att ha höga löner om inte samhället för övrigt levererar ett gott skol- och fortbildningssystem. Man ska få något för att man betalar mer, säger Mari Kadowaki.

Hon ser flera fördelar med den svenska modellen där villkoren förhandlas fram mellan arbetsmarknadens parter.

– Systemet är beundransvärt. Det är unikt för Sverige och finns inte alls i EU. Det har visat sig vara effektivare för båda parterna än om det styrts politiskt. Det vore trevligt att få exportera den svenska modellen, säger Mari Kadowaki.

 

Se filmen om EU och den fria rörligheten här:

 

Hon tror att EU-samarbetet kan hjälpa de länder som ligger efter när det gäller till exempel arbetsmiljö.

– Vi ska självklart hjälpa de länder där man har det svårt. Det är bra att kunna lära av varandra, säger Mari Kadowaki.

På det hela taget ser Mari Kadowaki många fördelar med EU, men organisationen får inte bli för politisk, tycker hon.

 

Se filmen om EU och arbetsmarknaden här:

 

EU ska ha fokus på rätt saker, nämligen fred, demokrati, värderingar och handel.

– Politik som talar för mer protektionism skulle vara direkt skadlig. I EU ska det vara rörlighet för både kompetens och varor. Allt behöver inte skötas av politiken utan marknadens parter kan få göra upp, säger Mari Kadowaki.

Frågan om huruvida Saft gynnats av EU blir rent hypotetisk.

– EU har gagnat all industri och därmed gagnat Saft, säger Mari Kadowaki.

 

Fakta

Saft

Det som i dag är Saft grundades år 1910 under namnet Ackumulator AB Jungner av Waldemar Jungner. Från början fanns verksamheten i Fliseryd.

År 1917 stod Jungnerfabriken i hamnen i Oskarshamn klar. Byggnaden var modern med vatten och avlopp samt centralvärme. Arkitekt var Thor Thorén, rektor för Tekniska skolan, föregångare till Konstfack, i Stockholm.

Första året präglades av strejk och konflikter där arbetarna krävde högre löner på grund av ransonering och kraftigt höjda livsmedelspriser.

Företaget hade 60 anställda i Fliseryd och Oskarshamn men växte snabbt och år 1920 var antalet anställda 370 och ytterligare en fabrik i Stockholm hade startats. Det hade även öppnats filialer i Norge och Storbritannien.

Företaget börsnoterades 1928.

Under 2017 hade Saft en omsättning på 1,3 miljarder kronor, vinsten blev 200 miljoner kronor.

Av de omkring 530 anställda arbetar två tredjedelar i produktionen.

Källa: Safts årsredovisning, Kalmar läns museum samt boken Batterifrbriken av Anders Houltz

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.