Havet steg när stormen drog fram

Oskarshamns kommun Artikeln publicerades
Trålaren i Påskallaviks hamn tog in vatten och vara nära att sjunka när stormen slog till på onsdagsförmiddagen. Enligt SMHI steg vattennivån till 110 centimeter högre än normalt.
Foto:Roger Carlsson
Trålaren i Påskallaviks hamn tog in vatten och vara nära att sjunka när stormen slog till på onsdagsförmiddagen. Enligt SMHI steg vattennivån till 110 centimeter högre än normalt.

Flera träd över E22, båtar som slogs med full kraft mot bryggor och hus som hamnade under vatten. Stormen ställde till stora skador när den drog fram över Oskarshamns kommun.

När stormen slog till mot ostkusten så gjorde den det med enorm kraft. Enligt SMHI uppmättes vindstyrkor på upp till 29 meter per sekund. Vattenståndet steg till 120 centimeter över det normala. Det fick bryggor, hus, och vägar att hamna under vatten.

– Vi var förvarnade att det skulle blåsa, men att vattennivån skulle stiga så här mycket kom oväntat, säger räddningschef Morgan Olsson.

Det höga vattenståndet fick konsekvenser på många platser. Inne på Brädholmen i hamnen svämmade bron till Badholmen över.

För restaurangens del kom dock ovädret lägligt med tanke på att den just nu håller stängt.

Mysingsö är lågt beläget och ett strandnära hus utmed vägen hamnade under vatten. I hamnen i Påskallavik var det dramatiskt när en 17 meter lång och sex meter bred trålare i trä stöttes upp mot kajkanten.

Ägaren var under förmiddagen på plats för att försöka länsa trålaren som börjat ta in vatten. Hans försök att ensam rädda båten misslyckades och räddningstjänsten larmades till platsen där länspumpar fick sättas in. Insatsen gjorde också att trålaren kunde räddas.

– Vi hade två larm från Påskallavik med båtar och vad jag vet så har det gått bra i båda de här fallen, säger Morgan Olsson.

Från flera kustnära områden rapporteras om översvämmade byggnader och av mindre vägar. Karl-Johan Holmqvist, som bor en bit från Kråkelund, hörde av sig till OT och berättade om de skador som han uppmärksammat.

– Här ute är det mindre byggnader utmed stränderna som är drabbade vad jag vet, men det är mycket som tagit skada. Material och utrustning som förvaras nära stränderna har också flutit iväg, säger han.

För räddningstjänsten blev det en mycket hektisk morgon och förmiddag med 35 larm under de timmar då det stormade som värst.

– Vi har haft mycket att göra men stormen tycks ha dragit över utan att det inträffat några personskador. Däremot har vi haft många larm om översvämningar så de materiella skadorna är omfattande, säger Morgan Olsson.

Räddningstjänsten upprättade en prioriteringsordning på larmen där samhällsviktiga funktioner följt av larm från företag prioriterades.

– Vi har även hjälpt privatpersoner men där fick vi i första hand inrikta oss på råd och stöd, säger han.

Det rapporteras om flera träd som blåst ned. Räddningstjänsten fick ge sig ut på sju sådana larm, men även tekniska kontoret har fått ta hand omkullblåsta träd.

I stormens spår inträffade även strömavbrott. Bland annat rapporteras om ett antal strömlösa fastigheter norr om Oskarshamn.

Gotlandstrafiken hade förvarnats om stormen och all trafik till och från Gotland var inställd under onsdagen.