Han startar namninsamling för flygplatsen

Oskarshamn Artikeln publicerades

Nedläggningen av flygplatsen i Oskarshamn har blivit en het potatis.

Med en namninsamling hoppas Leif-Erik Johansson kunna rädda kvar den.

– Vi borde värna om och satsa på flygplatsen i stället för att lägga ner den, säger han.

Leif-Erik Johansson hoppas kunna rädda kvar flygplatsen med en namninsamling.
Foto: Montage
Leif-Erik Johansson hoppas kunna rädda kvar flygplatsen med en namninsamling.

Sedan Barometern-OT berättade om kommunstyrelsens förslag att avveckla all flygverksamhet senast till årsskiftet har diskussionen gått varm. Bland annat har flera insändare i tidningen belyst vikten av att ha en flygplats i kommunen.

Nu tar sig privatpersonen Leif-Erik Johansson an det heta ämnet genom att starta en namninsamling.

– Oskarshamn vill ju växa som stad och kommun, och har ett mål på 30 000 invånare. För att göra det måste det finnas kommunikationer för familj, vänner och släkt. Och då tror jag det brister lite i att lägga ner flygplatsen helt och hållet, säger han.

Leif-Erik Johansson ser flyget som ett bra kommunikationsmedel för både företag och privatpersoner eftersom att han tycker att kommunikationerna till Oskarshamn blivit förbisedda på nationell nivå. Själv jobbar han i Stockholm en dag i veckan och måste då kliva upp klockan fyra på morgonen för att hinna med flyget från Kalmar.

– Det skapar en logistik gällande kommunikationerna som är lite besvärlig, säger han.

Leif-Erik Johansson ser mycket potential i att ha kvar flygplatsen, i synnerhet med tanke på investeringen som redan gjorts med en förlängd landningsbana. Han kan tycka att det tidigare har saknats en riktig vilja för att få flygplatsen att fungera.

– Man har tänkt att ”det finns en flygplats och den får sköta sig själv”. Men man måste lägga ner tid och ha kontakt med företag i och utanför Oskarshamn för att få investeringar, säger han.

Den politiska majoriteten i Oskarshamn vill driva igenom nedläggningen av flygplatsen redan på decembersammanträdet i kommunfullmäktige.

Innan dess hoppas Leif-Erik Johansson att namninsamlingen får effekt.

– Förhoppningen är att man får sig en tankeställare och kanske tar tillbaka att man ska lägga ner flygplatsen. Jag hoppas att man gör en ordentlig undersökning och tittar på vad som behövs i Oskarshamn för att nå målet om att växa till 30 000 invånare. Kan man starta upp flygplatsen och få den att gå plus minus noll? Genom att ha en fungerande flygplats, även om den kostar, visar man att Oskarshamn finns på kartan, säger han.

Här kan du ta del av namninsamlingen.