Flygplatsen blev politiskt sprängstoff – men står kvar

Oskarshamn Artikeln publicerades

Efter nedläggningen av flygtrafiken blev förra hösten plötsligt flygplatsfrågan het på nytt. Majoriteten ville lägga ned flygplatsen. Och i spåren av den stundtals heta debatten följde krav på en folkomröstning.

Kommunalrådet Andreas Erlandsson (S) blickar tillbaka på debatten och de gånger som flygplatsen dök upp för beslut kommunfullmäktige.

–Vi fattade först ett beslut som var lite svårtolkat. Det tolkades som att vi princip skulle riva upp asfalten och aldrig låta ett plan lyfta eller landa på banan. Men riktigt så var det aldrig tänkt, säger Andreas Erlandsson när vi träffar honom en het sommardag på den öde flygplatsen som ändå finns kvar och som används lite då och då.

– Försvaret är här och övar ibland och det är även andra flyg som använder området och det är bra. Det viktigaste för mig är att flygplatsbolaget Utab kan sänka sina kostnader, säger han.

Fakta

Fem vallöften – har de uppfyllts?

1. Avgiftsfri skola. Uppfyllt. Under en period fanns även fri frukt.

2. Fler äldreboenden. Delvis uppfyllt. Solbacka byggs om och Hotell ett blir äldreboende.

3. Bostadsbyggande. Delvis uppfyllt. Nu byggs det på flera håll, men bygget på Mejeriplan är försenat.

4. Parkeringen vid Elajohallen. Uppfyllt. Sent i valrörelsen lovade S att asfaltera och så blev det också.

5. Biostaden. Uppfyllt. Hösten 2014 beslutades att bygga om Sagabiografen till Biostad. Oppositionen var kritisk men bygget blev av.

Visa mer...

Det var förra hösten som en nedläggning av flygplatsen dök upp i ett tjänstemannaförslag inför ett möte med kommunstyrelsens arbetsutskott. En debatt blossade upp och när ärendet småningom nådde fullmäktige blev det återremiss. Men nedläggningsförslaget återkom vilket resulterade i att en namninsamling startade för att få tillstånd en folkomröstning.

Vid årsskiftet tillträdde Andreas Erlandsson och kort därefter gick majoriteten ut och sa att man ville riva upp beslutet om en avveckling.

– Vi kände att det inte blev bra. Även om jag kan tycka att det var en del överdrifter från vissa som argumenterade för en folkomröstning så tyckte vi att det var viktigt att göra om och fatta ett beslut som kändes rätt, säger Andreas Erlandsson.

Fakta

Tre viktigaste frågorna

1. Bostäder. Nya lägenheter byggs på Mejeriplan och på Källgatan strax intill. Bostadsrätter planeras i Gröndal och Havslätt. Men frågan är om det räcker. I Inre hamnen finns ännu inga konkreta byggplaner.

2. OKG. Under mandatperioden har två reaktorer stängts och personalstyrkan har minskats från 900 till 600 personer. Redan har ett hotell stängt på grund av neddragningarna, fler effekter kan märkas framöver.

3. Stadsomvandlingen. Coops utbyggnad stängde av Hantverksgatan och det blev svårare att köra runt i stan med bilen. Nya väggupp orsakade också bekymmer för bilisterna. Resecentrum har flyttats men resenärerna kliver helst på vid hållplatserna i stan.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.