En liten juvel mittemot Öland

Figeholm Artikeln publicerades
En av alla segelbåtar som varje år gästar hamnen i Figeholm. I bakgrunden ses ett av husen på ön Äspö.
Foto: Roger Carlsson
En av alla segelbåtar som varje år gästar hamnen i Figeholm. I bakgrunden ses ett av husen på ön Äspö.

Fina små trähus omgivna av vatten och Blå Jungfrun i horisonten. Figeholm är ett guldkorn längs ostkusten som många turister hittar till varje sommar.

– Platsen är en riktig pärla, säger Leif Strömberg.

Han sitter i en solstol tillsammans med frun Marita och njuter av eftermiddagssolen som har tittat fram efter en ovanligt regnig natt. Vid fötterna vilar parets hund Pajazzo i skuggan.

– Vi tror att han trivs lika bra som vi här i Bredviken, säger husvagnsägarna och skrattar.

Det är sjunde året i rad som de lämnar huset i Hultsfred för att njuta av lugnet och naturen i Figeholm. Här spelar de boule och kort med grannarna, dricker kaffe och umgås.

– Hemma kan jag inte koppla av, det är här som jag får min sol och avkoppling, fortsätter Leif Strömberg.

Även Marita är nöjd med campinglivet.

– Ja, vi trivs här. Bredvikens camping är inte så stor men gemytlig. Vi är ett 30-tal långliggare som bor här från maj till september varje år.

Marita och Leif Strömberg trivs på Bredvikens camping i Figeholm. Vid deras fötter ligger deras hund Pajazzo troget.
Foto: Roger Carlsson
Marita och Leif Strömberg trivs på Bredvikens camping i Figeholm. Vid deras fötter ligger deras hund Pajazzo troget.

Gemenskapen är stor mellan sommargrannarna som ofta grillar tillsammans eller hittar på andra aktiviteter.

– Vi har ett tält där vi kan samlas. Nyligen hade vi en fest där vi stekte raggmunk på 60 kilo potatis, säger Marita Strömberg.

Figeholm är en tätort i Oskarshamns kommun med cirka 750 fasta invånare.

Varje sommar växer antalet invånare då det finns gott om turister som söker sig till platsen via husbilar, båtar, cyklar och andra fordon.

Fakta

Figeholm

Figeholm var en ort i Misterhults socken och lydköping från 1741 till 1864 under Västerviks stad och Kalmar stad.

Vid kommunreformen 1862 bildades ingen köpingskommun för orten men 1878 bröts den ur landskommunen och bildade Figeholms köping.

Köpingen återgick 1952 i Misterhults landskommun som 1967 uppgick i Oskarshamns stad som 1971 uppgick i Oskarshamns kommun.

Visa mer...

Många gäster kommer sjövägen, förbi Fågelö och rundar Äspö in mot Vedudden och gamla kajen där gästhamnen ligger.

Inloppet från Kalmarsund leder bland annat båtarna förbi Rågholmen och Äspö.
Foto: Roger Carlsson
Inloppet från Kalmarsund leder bland annat båtarna förbi Rågholmen och Äspö.

Här finns länets tredje största båtklubb med ett 30-tal, mycket populära, gästplatser.

– Vår hamn ligger rätt skyddad och har nog flest båtgäster när vädret inte är helt på topp. Är det jättefint väder seglar båtfolket över till Öland, säger Richard Hobro som är ordförande i Figeholms båtklubb.

Han har själv flyttat till orten, tillsammans med sin hustru, mycket tack vare naturen.

Innan paret skrev under köpekontraktet för huset i Figeholm ringde Richard till båtklubben för att försäkra sig om en bryggplats - annars hade det inte blivit något husköp.

Och kopplingen till orten går just genom parets segelbåt.

– Vi har seglat in i gästhamnen många gånger genom åren, det är en lagom lång insegling som är helt underbar. Havet och naturen är viktiga för oss och vi tycker att Figeholm är en lagom stor ort där det finns allt som man behöver i form av till exempel en affär och en marina, säger Richard Hobro.

Båtklubben har ett system där fasta medlemmar kan grönmarkera sina platser om de ger sig ut på långfärd, vilket ger mer utrymme till gästande båtar.

– Rekordet i gästhamnen ligger på ett 50-tal båtar, men den gången var det trångt här inne, säger Rolf Wiberg, ansvarig för gästhamnen, och skrattar.

– Det är några år sedan nu, båtarna är så pass mycket större nu för tiden så vi får inte plats med lika många längre.

Fakta

Figeholms båtklubb

Figeholms båtklubb bildades 1936.

Medlemsantalet ligger på runt 450 personer.

Båtklubben är den tredje största i länet efter Kalmar och Byxelkrok.

Det finns 160 båtplatser för medlemmar och ett 30-tal gästplatser.

Snittet för antalet gästnätter ligger på mellan 1 600 och 1 700.

Förra säsongen minskade gästnätterna dock till 1 400, förmodligen på grund av det fina vädret som bidrog till att båtfolket i lägre utsträckning behövde söka sig till hamnar.

Visa mer...

När gästbåtarna lägger till vid gamla kajen landar de samtidigt rakt in i de centrala delarna av samhället.

– Det uppskattas av gästerna, vi brukar få fantastiska recensioner, säger Rolf Wiberg.

Hamnvärden Sven-Gunnar Persson i samspråk med de tyska gästerna Janh och Waltraut Niemann som ligger vid gästhamnen i Figeholm.
Foto: Roger Carlsson
Hamnvärden Sven-Gunnar Persson i samspråk med de tyska gästerna Janh och Waltraut Niemann som ligger vid gästhamnen i Figeholm.

En av värdarna i gästhamnen är Sven Gunnar Persson. Även han har flyttat till orten på grund av det vackra läget längs kusten.

– Min fru är från Figeholm och vi har alltid tillbringat somrarna här. För elva år sedan skulle släkthuset säljas och då tog vi beslutet att flytta hit permanent, eftersom vi inte ville mista stället, säger Sven Gunnar Persson.

Precis som för Richard Hobro är det inte ett val som han ångrar.

– Nej, absolut inte. Nu när vi bor här har vi inte behov av någon annan badsemester. Vi åker inte iväg några längre sträckor, det är istället vi som får ta emot många gäster som trivs i Figeholm, säger Sven Gunnar Persson och skrattar.

– Vårt hus ligger på Äspö där farleden går in och vi har en grön prick precis vid vår tomt. Det kan vara spännande ibland när båtarna går på fel sida av pricken.

Gamla kajen ligger på en udde mitt inne i de centrala delarna av Figeholm.
Foto: Roger Carlsson
Gamla kajen ligger på en udde mitt inne i de centrala delarna av Figeholm.

Båtklubben fyller en viktig funktion i det lilla samhället. Midsommarfirandet på gamla kajen är klubbens största evenemang på året, men det sker även andra aktiviteter som seglarskola och våffelkafé. Seglarholmen, som ligger en bit ut i skärgården och ägs av klubben, är ett populärt utflyktsmål och här håller även kyrkan sommargudstjänster.

Klubben har även verksamhet vid Wasakajen, ett stenkast bort från Vedudden, där Sjöräddningssällskapets station Simpevarp också ligger.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.